Konyhaszekrényt takarító nő

Így zsírtalanítsd a leghatékonyabban a konyhai felületeket

Íme minden, amire szükség van a konyhai felületek zsírtalanításához.


Valószínűleg a legtöbbünkkel előfordulhat, hogy a konyha takarításakor nem veszünk tudomást a szekrényekről, pedig a főzés során kicsapódott zsírok könnyen felhalmozódhatnak azok felületén.

A konyhaszekrények zsírtalanítása egyszerű tisztítási feladat, de van néhány fontos dolog, amit tudnunk kell, mielőtt belevágunk. A szekrény anyaga határozza meg, hogy milyen típusú tisztítószerek használata biztonságos, és melyeket érdemes elkerülni. Ezenkívül, mivel a zsírtalanítás nehéz tisztítási feladat lehet, számos olyan gyakori háztartási tisztítószer, például desztillált fehér ecet, egyszerűen nem lesz elég kemény a munkához.

A konyhaszekrények zsírtalanítása előtt mindenképpen tudnunk kell, milyen anyagból vannak. A zsírtalanításhoz általában olyan nagy teljesítményű tisztítószerek és szerszámok szükségesek, amelyeket a mindennapi szekrénytisztítás nem igényel.

A fából készült konyhaszekrények gyártása eltérő, különböző felületkezeléssel és tömítésekkel. Különösen a tömítések károsodhatnak a nem megfelelő tisztítószerekkel való érintkezés következtében.

Festett szekrények tisztításakor a tisztítószert a ruhára vigyük fel, ne pedig közvetlenül a szekrényekre. A festett felületek nem szeretik a nedvességgel való túltelítést. Miután a tisztítószert feltettük a kendőre, csavarjuk ki, hogy nedves legyen, de ne csöpögjön.

A laminált anyag a legtöbb tisztítószerrel biztonságosan zsírtalanítható, az ilyen anyagból készült szekrények zsírtalanításához azonban kerüljük a súrolószereket vagy súrolószivacsokat, mivel ezek megkarcolhatják a felületet.

Az üvegfrontos szekrényeket általában egy másik anyagba, például festett fába vagy laminált anyagba szerelik, ezért olyan tisztítószert használjunk, amely biztonságos a nem üveges anyagra. Kerüljük továbbá az olajalapú tisztítószerek használatát a nem üvegszekrény anyagának tisztításához, mivel csíkokat vagy tompa foltokat hagyhat az üvegen.

Használjunk ammóniás üvegtisztítót és mikroszálas kendőt, vagy ha inkább kíméletesebb tisztítószerrel dolgoznánk, akkor vízzel hígított zsíroldó mosogatószert. Mosogatószer használatakor előfordulhat, hogy a zsírtalanítás után hagyományos üvegtisztítóval kell átmennünk az üvegen, hogy eltávolítsuk a mosogatószeres oldat által hátrahagyott csíkokat és vízfoltokat. Üvegszekrények zsírtalanításakor mind a külső, mind a belső paneleket tisztítsuk meg.

Amire szükség lesz.

  • Mikroszálas kendő
  • Karcmentes csiszolószivacs (opcionális)
  • Gumikesztyű (opcionális)
  • Zsíroldó szer
  1. A szekrényajtók előlapjainak zsírtalanítása: Vigyük fel a választott zsírtalanítót egy mikroszálas kendőre, majd fentről lefelé haladva töröljük át a szekrényajtók elejét, hogy eltávolítsuk a ragacsos zsírréteget. Ha a konyhaszekrények üveglapokkal rendelkeznek, tisztítsuk meg az elülső felületet és az üveg belső oldalát is.
  2. Zsírtalanítsuk a szekrényajtók széleit: Ugyanazzal a ruhával, szükség esetén további zsírtalanítót alkalmazva töröljük át a szekrényajtók felső, oldalsó és alsó éleit.
  3. Szekrény keretek zsírtalanítása: Hagyjuk nyitva a szekrény ajtaját, hogy hozzáférjünk a kerethez, és ugyanazzal a ruhával, szükség esetén a zsírtalanítót újra alkalmazva töröljük át a keretet a szekrényajtók körül.

A megfelelő konyhai zsírtalanító kiválasztása: 1. Ammóniaalapú zsírtalanítók

A szekrények zsírtalanításához szükséges ammóniás oldat elkészítéséhez keverjünk össze 2,4 dl ammóniát ugyanennyi vízzel. Az ammónia erős tisztítószer, ezért ügyeljünk arra, hogy jól szellőztetett helyen dolgozzunk, és viseljünk háztartási védőkesztyűt.

Citrus olaj zsírtalanító

A kereskedelmi citrusolajos zsírtalanító formulák jelentősen eltérhetnek, ezért ellenőrizzük a címkét, hogy az összetevők olyanok legyenek, amelyeket otthon is nyugodtan használhatunk.

Mosogatószappan

A zsírbontó mosogatószappanok, mint például a Dawn, a legkíméletesebb választás a konyhaszekrények zsírtalanításához. Ha extra tisztítóerőre van szükség, használjunk egy nem karcolós súroló szivacsot, hogy biztonságosan lekaparjuk a ragacsos zsírréteget.

(Bhg)

Nyitókép: Shutterstock