Ezeket ellenőrizd, mielőtt food trucknál eszel
Ma már számos szuper food truck-os helyet lehet találni, de néhány dolgot érdemes lecsekkolni, mielőtt lakomázni kezdenénk.
Mivel az ételszállító teherautókon nagyon kevés a személyzet, a dolgozóknak képesnek kell lenniük arra, hogy sok különböző feladatot hajtsanak végre kis helyen és intenzív, rövid idő alatt, mondja Mitzi Baum, a STOP Foodborne Illness nevű nonprofit szervezet vezérigazgatója.
Az ilyen személyzeteket gondosan ki kell képezni, hogy megbirkózzanak a gurulós éttermek limitációival, amelyek közé tartozhat a korlátozott hely, a korlátozott hűtési és fűtési lehetőségek, valamint a berendezés lehetséges károsodása a mobilitás miatt, magyarázza Francine Shaw élelmiszerbiztonsági tanácsadó.
Bár ezek az egyedi kihívások minden bizonnyal veszélyeztethetik az élelmiszerbiztonságot, az általunk megkérdezett szakértők biztosították, hogy a jól működő ételszállító teherautók ugyanolyan higiéniai, tisztasági és megfelelő hőmérséklet-tárolási normákat tartanak be, mint a teljes körű éttermek.
Jonathan Deutsch, a philadelphiai Drexel Egyetem élelmiszer- és vendéglátás-menedzsment, valamint táplálkozástudományok professzora szerint az élelmiszerbiztonsági gyakorlatukkal kapcsolatos negatív feltételezések miatt (különösen, ha olyan food truckokról van szó, amelyek nem a trendi környékeken vannak, és nem rendelkeznek Instagramra kívánkozó esztétikával) azonban minden food truck-tulajdonosnak átláthatónak kell lennie az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban.
Az élelmiszerbiztonsági szakértők szerint az alábbi szempontokra érdemes figyelni, amikor food trucknál eszünk.
1. Tiszta külső és kiszolgálóterület
Ha a teherautó külsejének és kiszolgálóterületének általános megjelenéséről van szó, a fotókon látható dekoráció semmit sem árul el az ételek biztonságáról, de a jól karbantartott külső gyakran tükrözi a jól karbantartott belsőt.
Keressük a kosztól és portól mentes ablakokat, a jól szervezett és rendezett konyhai területet, valamint a tiszta, kiömlött vagy ételmaradékoktól mentes pultot, ami a higiéniára és a rendszeres takarításra való odafigyelést jelzi. Ha vannak fűszereket tartalmazó. adagolós üvegek, akkor azoknak tisztának és letörölt állapotúnak kell lenniük.
2. A munkavállalók védőfelszerelést viselnek
Bár egyes ételszállító teherautók elég nagyok ahhoz, hogy a nyilvánosságtól elzárt, különálló konyhai részleggel rendelkezzenek, a vendégek könnyen beláthatnak a legtöbb jármű ablakán keresztül, és bepillantást nyerhetnek a konyhai műveletekbe. Éppen ezért jó, ha a vendég azt látja, hogy az ott dolgozók megfelelő védőfelszerelést, például kesztyűt és kötényt viselnek. Az egyszer használatos kesztyűk különösen megnyugtatóak.
Deutsch szerint kevésbé fontosak a sütőben dolgozó alkalmazottak számára, mivel a forró olaj a legtöbb baktériumot kifőzi, de ha szendvicset vagy turmixot rendelünk, akkor látni akarjuk a kesztyűt.
Érdemes azt is figyelni, hogy a dolgozók cserélnek-e kesztyűt, miután nyers húst vagy más, keresztszennyeződést okozó összetevőket kezelnek, különösen, ha ugyanezzel a kesztyűvel pénzt is kezelnek.
3. Kézmosó állomás
„Néha nehéz észrevenni, hogy a food truck rendelkezik-e külön kézmosó állomással, de ideális lenne, lehetőleg folyékony szappannal és eldobható törülközőkkel.
Az ivóvíz kihívást jelenthet az ételszállító teherautók számára, mivel az ételszállító teherautónak van egy víztartálya, véges mennyiségű friss vízzel a teherautón való használatra. Még így is kulcsfontosságú, hogy a food truckok úgy tervezzék be a vízfelhasználásukat, hogy a nap folyamán rendszeresen tudjanak mosogatni.
4. Működő generátor
A generátorok a szó szoros értelmében minden ételszállító teherautó erőközpontjai, és ha halljuk, hogy a készülékek működnek, akkor bízhatunk abban, hogy a termékeket élelmiszer-biztonságos hőmérsékleten tartják. Ha nincs generátor, akkor az élelmiszertermék típusának már előre csomagoltnak kell lennie, mint például egy fagylaltkocsinak, ahol elegendő szigetelés van, és a terméknek már élelmiszerbiztosnak kell lennie.
5. vendégek számára elérhető kézfertőtlenítő
Az élelmiszerbiztonsági szakértők számára megnyugtató a tudat, hogy a food truckok alkalmazottjai képesek tisztán tartani a kezüket munka közben, de a legjobb, ha a vendégek számára is elérhető egy kézfertőtlenítő adagoló.
(HuffPost)
Nyitókép: Shutterstock