Főzőolaj a tűzhelyen lévő serpenyőbe öntő női kéz

Te milyen főzőolajat használsz? Biztos vagy benne, hogy jó döntés?

Függetlenül attól, milyen gyakran főzünk, nagyon nem mindegy, milyen olajat használunk ehhez.


A legjobb olajak a főzéshez

Több tényezőtől függ, hogyan válasszuk ki a legjobb olajat a főzéshez.

A főzéshez a telítetlen, azaz egészséges zsírokat tartalmazó olajokat válasszuk, melyek magas füstponttal rendelkeznek, amelyek ellenállnak a nagy hőhatásnak. A füstpontok az a hőmérséklet határ, amelynél az olajok már nem tekinthetők stabilnak. Amint az olaj túllépi ezt a pontot, oxidálódni kezd, és szabad gyököket szabadíthat fel, amelyek káros egészségügyi hatásokat, sőt betegségeket is okozhatnak. Emellett egy akrolein nevű anyag is felszabadul, amelynek kellemetlen íze van, és veszélyes lehet a tüdőre.

Az ételek elkészítéséhez olíva-, avokádó- és szezámolajat érdemes használni. Íme néhány ok, amiért ezt a hármat tartják a főzés arany standardjának:

Olívaolaj

A már említett füstpont miatt ajánlják a szakértők az olívaolajat. Ennek füstpontja körülbelül 175 fok, egy általános főzési hőmérséklet, így biztonságos és ideális választás a legtöbb ételhez.

Az olívaolaj emellett az egyik legegészségesebb étolaj, amely antioxidánsokban, például fenolokban és E-vitaminban gazdag. Az olívaolaj ráadásul olajsavat tartalmaz, amely bizonyítottan védelmet nyújt a gyulladás ellen, és olyan egészséges vegyületeket is tartalmaz, amelyek leküzdik az olyan egészségügyi állapotokat, mint a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség.

Avokádóolaj

Az avokádóolaj füstpontja körülbelül 270 fok, tehát főzés közben nagyon magas hőmérsékletet is kibír. Az avokádóolajnak számos egészségügyi előnye van, többek között szintén tartalmaz olajsavat, amely csökkentheti a koleszterinszintet. Az olívaolajhoz hasonlóan az avokádóolaj is antioxidánsokban, E-vitaminban és egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag.

Szezámolaj

A szezámolaj, melynek közepes vagy magas, körülbelül 210 fokos a füstpontja, szintén gazdag az antioxidánsokban, például szezámolban és szezaminolban, melyek segíthetnek a vércukorszint stabilizálásában, valamint neuroprotektív előnyeik vannak.

A legrosszabb olajok a főzéshez

Főzés szempontjából rossznak tekintjük azt az étolajat, amelynek alacsony a füstpontja. Ilyen például a lenmagolaj és a dióolaj, melyek füstpontja körülbelül 100 fok, ezért inkább hidegebb ételekben, például salátaöntetekben érdemes használni őket.

Más olajokat nem lehet felmelegíteni, és hidegen kell fogyasztani. A hal- és algaolajat például általában étrend-kiegészítőként használják, így nagyon kis adagokban juthatunk omega-3 zsírsavakhoz. Ezeket az olajokat soha ne használjuk főzéshez vagy bármilyen melegített készítményhez.

Kerüljük továbbá a szójaolajat és a kukoricaolajat is, mert erősen feldolgozottak, tápértékük nem megfelelő, és nagyon magas az omega-6 zsírsavtartalmuk, amely túl sok gyulladást okozhat, és a krónikus betegségek fokozott kockázatához vezethet.

(Vogue)

Nyitókép: Shutterstock