mélysütésben egy  hús

Te is ezt az olajat használod sütéshez, pedig nem az a legjobb

Ha szeretsz otthon sütögetni, biztosan felmerült már benned a kérdés, hogy melyik olaj a legmegfelelőbb a sütéshez? Sokan sokfélét mondanak, mutatjuk, mi mire jutottunk.


Itt a rövid válasz: a növényi olaj a legjobb. Olcsó, bármelyik boltban könnyen beszerezhető, semleges ízű és magas füstponttal rendelkezik. Miért fontos ez?

​Először is, mi az a füstpont és miért olyan fontos?

A füstpont az olaj hőállóságára utal. Más szóval, a füstpont az a hőmérséklet, amelyen az olaj füstölni, azaz égni kezd. Ha egy olaj a füstpontja felé kerül, az nemcsak keserű és avas ízt eredményez, hanem tápanyagokat is veszítünk vele és rákkeltő füstöt bocsát ki. A növényi olaj füstpontja körülbelül 221 fok − szemben az extra szűz olívaolaj 176 fokos füstpontjával −, ami ideális a legtöbb otthoni sütéshez. Összehasonlításképpen: a legtöbb sütést 176 és 204 fok közötti hőmérsékleten végezzük.

​Miért a növényi olaj a legjobb olaj a sütéshez?

k\u00e9t csirkecomb mer\u00fcl az olajba

Fotó: Shutterstock

A „növényi" olaj általában néhány finomított növényi olaj keveréke. Bár salátaöntethez vagy csöpögtetéshez nem használnánk, sütéshez viszont ez a kedvencünk. Mutatjuk, miért:

Semleges íze van: ellentétben az olívaolajjal, amelyet a határozott ízéért szeretünk, a növényi olajnak abszolút semmi íze sincs. Általában nem azért sütöd a csirkét, hogy egy bizonyos ízt adj neki, csak azt akarod, hogy átsüljön és ropogós legyen.

Megfelelő füstponttal rendelkezik: a növényi olaj füstpontja körülbelül 204 és 221 fok között van, így ideális a legtöbb dologhoz, amit otthon sütnél.

Megfizethető és hozzáférhető: ez a pont nem szorul különösebb magyarázatra. A mélysütéshez sok olajra van szükség. Nem szeretnéd az egész üveg hidegen sajtolt olívaolajat egyetlen adag csirkecombra elhasználni.

​Miért kevésbé jó a többi olaj?

  • Bár a mogyoróolaj magas füstponttal és semleges ízzel büszkélkedhet, de elég drága ahhoz, hogy nagy mennyiségben vásároljuk belőle.
  • A repceolaj a növényi olajhoz hasonlóan szintén íztelen, de újramelegítve nagyon rossz szaga van.
  • A vaj, bár finom, sokkal többe kerül, mint a növényi olaj, és a mélysütéshez szükséges hőmérsékleten megég.
  • A kókuszolajat gyakran reklámozzák egészséges telített zsírtartalma miatt, de alacsony, 176 fokos füstpontja miatt nem alkalmas a mélysütéshez.

Forrás: PureWow

Nyitókép: Shutterstock