Vin chaud ital

Vin chaud: A nosztalgikus francia ital, amely a karácsonyt idézi meg

A történelem szerint a rómaiak voltak a bor, a fűszerek és a méz eredeti készítői, és ennek nyomán alakultak ki más hasonló italok Európa-szerte, a németországi és osztrák glühweintől a skandináviai glöggön át a nálunk is megtalálható forralt borig. Most pedig megmutatjuk a francia vin chaud receptjét, mely igazi karácsonyi hangulatot ad.


Fernando Castellon francia ital-történész szerint a 18. század közepén a vin chaud-t gyógyító tonikként használták sebek és nátha ellen. A 19. század közepén pedig „megtalálták a vin chaud otthoni elkészítésére szolgáló recepteket” – mondta.

Íme a hagyományos vin chaud receptje (4 adaghoz)

Hozzávalók:

  • 1 üveg vörösbor
  • 1 csillagánizs
  • 1 narancs, meghámozva és levet facsarva (a héját félretéve)
  • 100 g cukor
  • 2 egész szegfűszeg
  • 1 fahéjrúd
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • Friss narancsszeletek, csillagánizsrúd és fahéjrúd a díszítéshez.

Elkészítés:

Egy edényben melegítsük fel a bort és a csillagánizst anélkül, hogy felforralnánk. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, csökkentsük a hőfokot, és hagyjuk 20 percig áztatni.

Tálaljuk pohárban, és díszítsük a naranccsal és a fűszerekkel.

Nyitókép: Shutterstock