Vin chaud: A nosztalgikus francia ital, amely a karácsonyt idézi meg
A történelem szerint a rómaiak voltak a bor, a fűszerek és a méz eredeti készítői, és ennek nyomán alakultak ki más hasonló italok Európa-szerte, a németországi és osztrák glühweintől a skandináviai glöggön át a nálunk is megtalálható forralt borig. Most pedig megmutatjuk a francia vin chaud receptjét, mely igazi karácsonyi hangulatot ad.
Fernando Castellon francia ital-történész szerint a 18. század közepén a vin chaud-t gyógyító tonikként használták sebek és nátha ellen. A 19. század közepén pedig „megtalálták a vin chaud otthoni elkészítésére szolgáló recepteket” – mondta.
Ez is érdekelhet: A váratlan ital, ami még jobbá teszi a forró csokoládét
Íme a hagyományos vin chaud receptje (4 adaghoz)
Hozzávalók:
- 1 üveg vörösbor
- 1 csillagánizs
- 1 narancs, meghámozva és levet facsarva (a héját félretéve)
- 100 g cukor
- 2 egész szegfűszeg
- 1 fahéjrúd
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- Friss narancsszeletek, csillagánizsrúd és fahéjrúd a díszítéshez.
Elkészítés:
Egy edényben melegítsük fel a bort és a csillagánizst anélkül, hogy felforralnánk. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, csökkentsük a hőfokot, és hagyjuk 20 percig áztatni.
Tálaljuk pohárban, és díszítsük a naranccsal és a fűszerekkel.
Nyitókép: Shutterstock