Spenótos frittata gombával, sonkával vagy szalonnával és szárított paradicsommal

A nap bármelyik szakában ideális fogás: paradicsom-prosciutto Frittata

Tökéletes fogás, ha csak néhány dolog van a hűtőben és nincs kedvünk nagy sütés-főzéshez.

Hozzávalók

  • 8 tojás
  • 8 cl tej
  • 75 g reszelt Pecorino Romano
  • ½ teáskanál só
  • 85 g (kb. 8 szelet) prosciutto, apróra vágva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 200 g szőlő paradicsom vagy koktélparadicsom, félbevágva
  • 2 evőkanál friss bazsalikomlevél, durván megtépkedve

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra.

2. Egy nagy tálban keverjük össze a tojásokat, a tejet, a Pecorino Romanót és a sót.

3. Tegyük az apróra vágott prosciuttót egy legalább 25 centiméter átmérőjű, sütőálló nyelű serpenyőbe, közepes lángon és gyakori kevergetés mellett főzzük ropogósra, körülbelül 3-4 percig.

4. Adjuk hozzá az olívaolajat és a paradicsomot, és főzzük 2 percig.

5. Öntsük bele a tojásos keveréket, és főzzük, amíg a széle meg nem szilárdul, kb. 2 percig.

6. Tegyük át a sütőbe, és süssük 14-16 percig, vagy amíg a tojás már nem folyós a közepén. Vegyük ki a sütőből, és szórjuk meg a tetejét bazsalikomlevelekkel. Szeleteljük fel és tálaljuk.

Ha nincs prosciutto vagy vegetáriánus verzióban készítenénk el a frittatát, úgy is működik, sült vagy párolt zöldségekkel kiegészítve, de rengeteg variációban elkészíthetjük. Tartsuk meg a paradicsomot, de cseréljük a pecorino-t fetára, a bazsalikomot pedig friss oregánóra, hogy görög ihletésű frittatát készítsünk.

Ha klasszikus amerikai reggelit ennénk, készítsük a frittatát morzsolt főtt kolbásszal, szalonnával és reszelt cheddarral, míg a quiche Lorraine-hez a frittatát párolt mogyoróhagymával, ropogós szalonnával és diós Gruyère sajttal töltsük meg.