Habfürdőben ülő nő

A fürdés jó dolog, de nem mindegy, hány fokos vízben teszed

Egy hosszú munkanap után nincs is jobb dolog, mint egy lazító, pihentető fürdő. De mennyi az annyi – mi az ideális vízhőmérséklet?


A fürdő ideális hőmérsékletének néhány fokkal többnek kell lennie a testhőnél. Az emberi test körülbelül 36,5 fokos, így ideális esetben a fürdőnek 40-45 fokosnak kell lennie. Ennek néhány eleme természetesen személyes preferenciától függ, és a testhőnk, valamint az otthonunk hőmérséklete alapján némileg változhat.

A csecsemők és az idősek ideális hőmérséklete eltér ettől a hőmérséklet tartománytól, így náluk a víz hőmérsékletnek közelebb kell lennie a testhőhöz, körülbelül 37-38 fokos víz az ideális.

A meleg fürdő előnyei

  • A lefekvés előtti körülbelül 90 perces meleg fürdő elősegíti a jobb alvást, segít szabályozni a cirkadián ritmust.
  • Segíthet a fájós izmokon és ízületeken
  • Segít kiegyensúlyozni a hormonháztartást, mivel a meleg víz növelheti a szerotonin szintjét, amely a boldogsággal van összefüggésben.
  • Hidratáltabb lesz a bőr, a haj és a szem, mivel a szervezetünk a vízfogyasztás mellett külsőleg is beissza a szükséges hidratálást.
  • Optimalizálja a testmaghőmérsékletet, mivel ez az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb módja a hőmérséklet szabályozásának.
K\u00e1dban f\u00fcrd\u0151 n\u0151

Fotó: Unsplash

Miért ártalmas a túl forró fürdő?

Amellett, hogy a túl forró víz miatt fennáll a leforrázás veszélye, a bőrt is kiszáríthatja. Emellett a szívbetegségben szenvedőknek is érdemes hűvösebb hőmérsékletű vízben fürdeniük, mivel a túlmelegedés megterheli a szervezetet és a szívet.

Mennyi ideig fürdőzzünk?

Ha egyszer már elmerültünk a fürdőben, csábító lehet, hogy sokáig benne maradjunk. Az ajánlott vízben töltött optimális idő 15 és 30 perc között van. Bizonyos esetekben az ennél hosszabb ideig tartó fürdőzés száraz bőrhöz, kiszáradáshoz, túlmelegedéshez és bőrirritációhoz vezethet. Fontos, hogy figyeljünk testünk jelzéseire fürdés közben. Ha szédülni kezdünk, túl melegnek vagy kellemetlennek érezzük a vizet, szálljunk ki.

Ha terápiás célból fürdőzünk, például bizonyos izom- vagy bőrbetegségek esetén fél óránál tovább kell bent maradni. Ezekben az esetekben a legjobb, ha előzetesen konzultálunk az orvossal.