A görögdinnyénél már csak a füstölt verzió finomabb
Ha szeretjük a sonkához kapcsolódó füstös ízeket, akkor a füstölt görögdinnye is ízleni fog valószínűleg. Bár finom, nem valószínű, hogy valaki összetévesztené a füstölt görögdinnyét az eredetivel, ezért ne számítson a sonka pontos utánzására. Ehelyett a füstölt görögdinnye a sonkához általában társított ízesítőket használja a gyümölcs enyhén édes ízének kiegészítésére, amely így kielégítő ízletes élménnyé válik.
Első lépésként fontos, hogy a görögdinnye érett legyen. A jó dinnyét a kezünkben nehéznek érezzük, és visszhangos hangot ad, ha megkopogtatjuk – ez azt jelzi, hogy a dinnye tele van nedvességgel.
Miután kiválasztottuk a dinnyét, a következő lépés a füstöléshez való előkészítés. Távolítsuk el a dinnye héját úgy, hogy mindkét végét levágjuk, sima felületet létrehozva így, majd vágjuk le a gyümölcs kerületéről a héjat. Ezután faragjunk keresztbe-kasul nyílásokat a tetejébe, hogy a dinnye egy zamatos sonkára hasonlítson.
A pácolásnál a dinnyének hosszabb ideig kell az oldatban maradnia, hogy minden ízt magába szívjon, általában négy napig. A páclét úgy hozzák létre, hogy válogatott fűszereket adnak a vízhez – a hagyományos füstölt sonka páclében olyan összetevők szerepelnek még, mint a só, a barna cukor és a pácoló fűszerek. A pácolás után kezdődhet a grillezés és füstölés.
A grillezett görögdinnye önmagában is nagyon finom, füstölt változata azonban rengeteg más receptbe is beépíthető. Jól párosítható például egy frissítő salátához, feta sajttal és bazsalikommal vagy a görögdinnye fokhagymával, paprikával, uborkával és további hozzávalókkal együtt csodálatos kiegészítője a gazpacho levesnek is.
A görögdinnyét előételként vagy köretként is nyársra tűzhetjük, és halloumi sajttal, olívaolajjal, valamint friss fűszernövényekkel kombinálhatjuk, melyek kiegészítik a gyümölcs füstösségét.
Nyitókép: Shutterstock