egy szőke nő zöld almát harap

Tényleg nem szabad este gyümölcsöt enni?

A gyümölcsökről közismert tény, hogy egészségesek, sok vitamint tartalmaznak, de azzal már kevésbé vagyunk tisztában, hogy fogyasztásuk nem mindig ugyanolyan előnyös. Utánajártunk, mikorra érdemes időzíteni a gyümölcsbevitelt.


Kutatások szerint a magas fruktóztartalom miatt a gyümölcsök fogyasztásának legjobb időpontja a reggeli órákban van, miután a szervezeted kipihente magát az éjszaka folyamán, és gyors beindításra van szüksége. Ráadásul mivel a gyümölcsök könnyen emészthetők és tele vannak létfontosságú tápanyagokkal, érdemes közvetlenül azelőtt fogyasztani őket, amikor energiára lenne szükséged a napi tevékenységek megkezdéséhez.

A táplálkozási szakemberek azt is javasolják, hogy a gyümölcsöket éhgyomorra fogyasszuk, ha a legjobbat akarjuk a szervezetünknek. Így a testünk a legjobb koncentrációban kapja meg az ásványi anyagokat, vitaminokat és egyéb hasznos vegyületeket, ami segíti a méregtelenítést és a fogyást.

​Étkezések közötti csemegézés

Szeretsz nassolni az étkezések között? Nyugi, nem vagy egyedül! Próbáld ki, hogy az étkezések között gyümölcsöt eszel. Ilyenkor ugyanis a szervezeted gyorsan megemészti az ételt, és különböző enzimeket választ ki a gyümölcsök megemésztéséhez. Emellett sokáig jóllakottnak fogod magad érezni. Egy tányérnyi gyümölcs dióval és magvakkal körítve kiváló uzsonna!

​Mikor kerüld a gyümölcsök fogyasztását?

egy n\u0151 gy\u00fcm\u00f6lcst\u00e1lat fog a kez\u00e9ben kivivel, szederrel, eperrel, csereszny\u00e9vel

Fotó: Getty Images

Szeretnél jól aludni? Akkor tarsd távol magadtól a gyümölcsös tálat lefekvés előtt! A gyümölcsök fogyasztása megemelheti a vércukorszintedet, és megakadályozhatja, hogy éjszaka megfelelően tudj pihenni.

A gyümölcsöket az étkezéseddel sem előnyös kombinálni, mivel ez lelassítja az emésztés folyamatát. Várj legalább egy-két órát a gyümölcsök elfogyasztása után, hogy a tested fel tudja szívni belőlük a jót.

​Gyümölcsök, amelyeket rendszeresen kellene enned

Azt már tudod, mikor érdemes gyümölcshöz nyúlnod, de arról még nem igazán beszéltünk, melyikhez érdemes. A legtöbb gyümölcs C-vitaminban gazdag, néhány pedig másik E, K, B6 és B5 vitaminban is, valamint folsavat és káliumot is tartalmaz. Az alább felsorolt gyümölcsök mixével minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthatsz, amire a szervezetednek szüksége van.

A legjobb gyümölcsök:

  • Alma
  • Kivi
  • Eper
  • Narancs
  • Görögdinnye
  • Papaya
  • Banán
  • Guajava

Forrás: PharmEasy

Nyitókép: Getty Images