fűszerek az asztalon

5 remek fűszer, ami jót tesz az egészségünknek

Rengeteg fűszert gyógyászati tulajdonságaik miatt használtak, mielőtt a gasztronómia meghatározó alappilléreivé váltak volna. A modern tudomány pedig bebizonyította, hogy közülük jó néhány valóban figyelemre méltó egészségügyi előnyökkel jár.


Gyömbér

A gyömbér egy rendkívül népszerű fűszer, amely az alternatív gyógyászat egyik szupersztárja. A gyömbér képes elűzni hányingert, legyen szó reggeli rosszullétről, kemoterápiáról vagy akár tengeri betegségről. Emellett erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír, és segíthet a fájdalomcsillapításban is.

Szent bazsalikom

A szent bazsalikom segít a fertőzések leküzdésében és fokozza az immunitást. Nem összetévesztendő a hagyományos bazsalikommal vagy a thai bazsalikommal. Tanulmányok szerint a szent bazsalikom képes gátolni számos baktérium, élesztőgomba és penészgomba szaporodását. De szakértők azt is megállapították, hogy a vérben lévő bizonyos immunsejtek növelésével fokozhatja az immunrendszer működését, illetve csökkenti a vércukorszintet.

Cayenne-bors

A Cayenne-bors kapszaicint tartalmaz, amely segít csökkenteni az étvágyat és fokozza a zsírégetést, emellett pedig rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezhet.

Kurkuma

A kurkuma az a fűszer, amely a curry sárga színét adja. Számos gyógyhatású vegyületet tartalmaz, amelyek közül a legfontosabb a kurkumin. A kurkumin figyelemre méltóan erős antioxidáns, amely segít az oxidatív károsodások leküzdésében, és fokozza a szervezet saját antioxidáns enzimjeit. Ez pedig azért fontos, mert az oxidatív károsodást az öregedés és számos betegség mögött álló egyik legfontosabb mechanizmusnak tartják.

Fahéj

A fahéj népszerű fűszer, amely mindenféle receptben és pékáruban megtalálható. Egy fahéjaldehid nevű vegyületet tartalmaz, amely a fahéj gyógyhatásáért felelős. A fahéj erős antioxidáns hatással rendelkezik, segít a gyulladások leküzdésében, és bizonyítottan csökkenti a vér koleszterinszintjét és trigliceridszintjét, emellett pedig csökkenti a vércukor szintet.

(Healthline)