Színes ételek és fa evőeszközök óra alakban elrendezve egy tányéron

Mi az a Dániel-diéta és egészséges-e?

A diétát vagy a böjtöt gyakran fogyókúrás vagy egészségügyi céllal követik az emberek. Sokak számára azonban bizonyos diétás gyakorlatok és korlátozások inkább spirituális, mint egészségügyi célt szolgálnak.


A vallási alapú böjtök és a hit alapú étrendi korlátozások egyáltalán nem új fogalmak. A sertéshúst kerülő zsidóktól a vegetáriánus életmódot folytató hindu vallásúakig, a bizonyos módon való étkezés egy olyan közös vallási gyakorlat, amely egyesít, lehetővé teszi az elmélkedést és segít az embereknek kapcsolatot teremteni.

Bár egyes hitalapú étkezési módokat évszázadok óta gyakorolnak, bizonyos gyakorlatok az utóbbi években fejlődhetnek ki, mivel az emberek különböző módokat találnak arra, hogy az értelmezések és trendek alapján megtalálják a spirituális kapcsolatot.

A Dániel-böjt egy újabb hitalapú étkezési mód, amely azt ígéri, segít az embereknek abban, hogy még inkább elköteleződjenek a vallásuk iránt.

A Dániel-böjt a Tórában vagy az Ószövetség Dániel könyvében található elveken alapul, és hasonlít ahhoz, ahogyan Dániel étkezett élete bizonyos szakaszaiban, és követése segíthet az embereknek abban, hogy nagyobb erőt érezzenek, jobb egészséget tapasztaljanak, és nagyobb kapcsolatot érezzék a hitükkel, olvasható az EatingWell cikkében.

Dániel könyve szerint Dániel élete során két alkalommal is gyakorolta a böjt fogalmát, más időszakokban pedig a hite és az általa közvetíteni kívánt üzenetek miatt tartózkodott bizonyos ételek fogyasztásától.

A Dániel 10:3 szerint Dániel azt mondta: „Nem ettem ízletes ételt, nem vettem húst és bort, és egyáltalán nem kentem fel magam a három hét végéig”, ami azt jelenti, hogy kerülte az olyan ételeket, mint a kenyér, a hús és a bor, mivel úgy érezte, hogy ezek az ételek „bemocskolnák” őt. Más szakaszok szerint azt mondta, hogy 10 napig zöldségből és vízből álló diétán próbára teszi Isten szolgáit.

Dániel szavait iránymutatásként használva, azok, akik a Dániel-böjtöt elfogadják, nem tartózkodnak az étkezéstől (ahogy azt a legtöbb böjt előírja). Ehelyett lényegében növényi étrendet és más olyan ételeket esznek, amelyeket Dániel is fogyasztott életében. Az olyan ételeket, mint a hús, a bor és a kenyér kerülik, míg a tápanyagban gazdag és minimálisan feldolgozott ételeket 21 napig élvezik.

A Dániel-böjt követése azt jelenti tehát, hogy 21 napig növényi alapú étrendet folytatunk, amely bizonyos ételeket és a víz kivételével minden italt korlátoz. Bár ez egyesek számára ijesztően hangozhat, egy kis erőfeszítéssel elég egyszerű lehet megtalálni azokat az ételeket, amelyek táplálják a szervezetedet, miközben követjük ezeket az irányelveket.

A Dániel-böjtben szereplő ételek:
  • Gyümölcsök: Bármilyen friss, fagyasztott vagy szárított gyümölcs hozzáadott cukor nélkül.
  • Zöldségek: Keményítőtartalmú és nem keményítőtartalmú zöldségek hozzáadott só és tartósítószer nélkül. Friss, fagyasztott és konzerv zöldségek egyaránt engedélyezettek.
  • Diófélék és hüvelyesek: A mogyorófélék és magvak mind engedélyezettek, beleértve a földimogyorót, a diót, a napraforgómagot és a dióvajat. A tartósítószerek és adalékanyagok nélküli szójatermékek (mint például az edamame) szintén engedélyezettek.
  • Bab és borsó: A hozzáadott só nélküli konzerv vagy szárított bab vagy borsó megengedett.
  • Teljes kiőrlésű gabonafélék: A kovásztalan kenyér és a minimálisan feldolgozott teljes kiőrlésű gabonafélék, mint például a cirok, a quinoa, a barna rizs, a köles és a tönkölybúza, engedélyezettek. A teljes kiőrlésű kenyér és a teljes kiőrlésű tészta nem megengedett a Dániel-böjt során, mivel ezek kovászosak.
  • Egészséges zsírok: Az egészséges zsírokat mértékkel lehet élvezni. Az olíva-, avokádó-, repce-, szőlőmag- és más egészséges olajok mind engedélyezettek.
  • Gyógynövények és fűszerek: A fűszernövények és fűszerek, mint a bazsalikom, a fahéj és más kalóriamentes és só mentes választások felhasználhatók az ételek feljavítására. A só mértékkel megengedett.
  • Víz: A Dániel-böjt során csak a víz engedélyezett ital, alkohol, tea, kávé, gyümölcslé vagy üdítő nem fogyasztható.

Tiltólistás ételek

Bizonyos ételek, mint az állati eredetű termékek (beleértve a tejtermékeket is), a cukor és az alkohol teljesen kerülendőek, amikor ezt a spirituális étrendet követjük. A kovászos kenyér, mint például a szendvicskenyér, a kekszek és a csomagolások, szintén nem engedélyezettek ebben a diétában.

Bár számos divatos vegán ételválaszték segíthet kielégíteni a csirkefalatkák vagy sajtburgerek iránti igényünket, amikor kerüljük az állati termékeket, ezeket az ételeket jellemzően nem élvezhetjük, amikor belevágunk ebbe a böjtbe, mivel a cél az, hogy az ételeket a legkevésbé feldolgozott formában fogyasszuk. Ehelyett az emberek diófélék, magvak, gabonafélék, edamame és más hasonló növényi alapú és minimálisan feldolgozott termékek fogyasztásával tölthetik fel a fehérjéjüket.

Egészséges diétáról van szó?

Bár rövid időtartama miatt nem fogyókúrának, szívgyógyászati vagy egyéb pozitív egészségügyi eredményt hozó diétának szánták, az emberek másodlagos előnyként jobban érezhetik magukat, miután belevágtak a dilétába. Ezek a hatások azonban nem biztos, hogy tartósak, ha valaki visszatér a régi étkezési szokásaihoz.

Rövid távú étkezési módként a Dániel-diéta biztonságosnak tűnik egy egészséges felnőtt számára, akinek nincs semmilyen alapbetegsége. A növényi alapú étrend követése számos egészségügyi előnnyel jár, és az olyan élelmiszerek, mint a finomított édességek, a bor és a zsíros húsok kerülése sok ember számára is előnyös lehet. Az idősebb felnőttek, a gyermekek, a terhesek és a cukorbetegek azonban csak akkor kövessék ezt a diétát, ha orvosuk is rábólint.

Nyitókép: Shutterstock