Nem csak zsírt veszítesz diéta alatt, aminek komoly következményei lehetnek

Nem csak zsírt veszítesz diéta alatt, aminek komoly következményei lehetnek

Diéta alatt nem csak zsírt veszítünk, és ennek számos komoly következménye lehet. Nem csak a fittségünkre és az erőnlétünkre, hanem az anyagcserénkre is hatással van.


Egy új tanulmány bebizonyította, hogy a diétával nem csak zsírt, hanem izmot is veszítünk, melynek számos negatív következménye is lehet.

A fogyáshoz (testzsír) kalóriadeficitre van szükség. Ez azt jelenti, hogy kevesebb kalóriát kell fogyasztani, mint amennyit a szervezet felhasznál, vagy úgy kell edzeni, hogy több kalóriát égessünk el, mint amennyit elfogyasztunk.

A kalóriadeficit első néhány napja alatt a szervezet a glikogénraktárak kis tartalékát használja fel energiaként. A glikogén egy glükóz, amely az elfogyasztott szénhidrátokból származik.

Azonban mivel a szénhidrátok a szervezetünk fő energiaforrásai, ezért minden glükózt elraktároz a testünk, hogy majd később használhassa fel energiaként.

A szénhidrátmolekulák azonban vízhez kötődnek, ez azt jelenti, hogy amikor a szervezet glikogént tárol, akkor az izmokban vizet is tárol. Ahogy ezek a glikogénraktárak elfogynak, a szervezet jelentős mennyiségű vizet is felszabadít.

De hogyan és miért kezdi el az izmot is feláldozni a szervezet?

Ahogyan azt feljebb már írtuk, a szervezet a zsírt kezdi el felhasználni a plusz kalóriák elraktározására, hogy onnan majd elővegye, mikor szükségünk van rá. De miután ezek a raktárak elfogynak, a szervezet áttér a zsír elraktározásáról máshová, hogy szükséges energiához jusson.

Nem minden szövet képes a zsírt energiaként felhasználni – például az agy sem. Ezért kell a szervezetnek kalóriadeficit esetén az izmokhoz nyúlnia. Az elfogyasztott ételekből származó fehérje az izmokban raktározódik. A szervezet ezt a tárolt fehérjét energiaként glükózzá tudja alakítani. Ez azonban azt jelenti, hogy később magát az izomszövetet veszíted el, amikor ez megtörténik.

Ennek jelentős következményei vannak - többek között az anyagcsere lelassulása, ami végső soron a fogyás utáni súly visszaszerzéshez vezethet.

De akkor hogyan őrizzük meg az izmunkat diéta alatt?

Mindezek tudatában az egyetlen módja annak, hogy a fogyás során valamelyest megelőzzük az izomvesztést, az, ha a testmozgást (különösen az állóképességi edzést) magasabb fehérjetartalmú étrenddel kombináljuk. Az edzés ugyanis serkenti az izomnövekedést, de ez a folyamat csak akkor megy végbe, ha megfelelő fehérjebevitellel társul az edzés.

A javasolt napi mennyiség felnőttek esetében általában 0,8 g fehérje testsúlykilogrammonként, az izomtömeg megtartása érdekében. Tekintettel azonban arra, hogy az edzés extra igénybevételt jelent az izmok számára, a fogyás során az izomzat megőrzéséhez inkább 1,2-1,5 g fehérjét kell fogyasztani testsúlykilogrammonként.

woman in black tank top and black shorts sitting on floorPhoto by Hayley Kim Design on Unsplash

Nyitókép: Photo by Thought Catalog on Unsplash

(Science Alert)