Egy férfi futó

Ezek a futás valódi előnyei — legalábbis a tudomány szerint​

A futás előnyei nem csak a jobb kondícióban merülnek ki. Kutatások már bebizonyították, hogy növelheti az élethosszúságot, valamint a vérnyomás, a koleszterinszint és a nyugalmi pulzusszám csökkenésével is jár. Alábbi cikkünkben további, a tudomány szerint pozitív hatásait gyűjtöttük össze.


1. Növeli a laktát küszöböt

Egy kimerítő edzést követően valószínűleg mindenki tapasztalta már azt a szokatlan érzést, mintha égnének az izmai. A test a mozgás következtében lebontja az energiaként felhasználható glükózt, ennek mellékterméke pedig a tejsav. A folyamatos, nagy teljesítményű edzés közben sokkal több laktát halmozódik fel, míg végül nem lehet akkora mennyiségtől megszabadulni azonnal.

Ezt nevezzük laktát küszöbnek, és számos tanulmánybebizonyította már, hogy ennek fontos szerepe van a különböző sportokban. Ez a rendszer oxigén nélkül és gyorsan termel energiát, így rövidebb idő alatt égeti el a sejtek üzemanyagát, illetve melléktermékeket generál. Az erre az energiatermelésre való áttérés fenntarthatatlan, végezetül pedig fáradtsághoz vezet.

Szerencsére ez edzhető. A laktát küszöb javításának legjobb módja, ha annak az intenzitásán vagy a környékén mozgunk, folyamatosan növelve a kitartott idő mennyiségét.

2. Javítja a VO₂ max-ot

A VO₂ max az oxigén maximális mértéke, melyet a szervezet egy percnyi edzés során képes elfogyasztani és felhasználni. Minél magasabb ez az érték, annál hosszabb ideig lehet potenciálisan tornázni, bármilyen intenzitással. Ez is javítható.

„A Medicine & Science in Sports and Exercise Journal című folyóiratban megjelent kutatásszerint a négy percig a maximális pulzusszámon, vagyis 90-95 százalékon történő futás, majd négy perc pihenés 70 százalékos maximális pulzusszámon, négyszer ismételve átlagosan 7,2 százalékkal növelte a résztvevők VO₂ max értékét"

— olvashatjuk a Live Science cikkében.

3. Jót tesz a csontoknak

Egy fut\u00f3 megk\u00f6ti a cip\u0151f\u0171z\u0151j\u00e9t

Fotó: Unsplash/Malik Skydsgaard

A közhiedelemmel ellentétben kutatások bebizonyították, hogy a futás kifejezetten jót tesz a csontok egészségének. A futást gyakran tartják rossznak az ízületekre nézve, illetve sokak szerint a nagy terheléssel járó edzés károsíthatja a csontokat, és hosszú távú problémákat okozhat. Ezt egy kutatócsoport eredményei cáfolták.

A felmérés során hosszútávfutókat vizsgáltak a csonttulajdonságaikban bekövetkezett változások megállapítása érdekébe. A 30-49 éves férfi és női futók átlagosan 48,6 kilométert futottak hetente, viszont semmilyen szignifikáns különbséget nem találtak a csonterősségükben, ami azt jelenti, hogy a hosszú távok futása során sem csökken a csonterősség.

4. Elősegíti a gyorsabb agyműködést

Már tíz perc mérsékelt intenzitású futás is növeli a véráramlást az agy azon részeiben, melyek fontos szerepet játszanak a hangulat és a végrehajtó funkciók szabályozásában. Ez jótékony hatást produkál a fókuszálásra, a memóriára, valamint a szervezésre és az impulzív döntéshozatalra is.

Nyitókép: Unsplash/Chander R