Fiatal nő a melegben fut kint

Túl nagy a hőség a kinti futáshoz? Így állapíthatod meg

Már javában tombol a nyár és ez a legtöbb helyen 30+ fokokat jelent. A középnyugati, északkeleti és közép-atlanti városok mindegyike extrém hőséget és páratartalmat tapasztal a héten, ami komoly egészségügyi veszélyt jelentett sokakra nézve. De mikortól életveszélyes a hőségben való futás?


Ha futó vagy, különösen fontos, hogy tisztában legyél az extrém hőség kockázatával.

„A hőségben való futás olyan kockázatokat rejt magában, mint a hőkimerülés, a hőguta, a kiszáradás és az elektrolit-egyensúlyhiány”

– mondta Kennihan, a National Academy of Sports Medicine által minősített személyi edző.

Az alábbiakban szakértők négy okot osztanak meg, amik miatt jobb, ha elhalasztjuk a kinti kocogást.

Időjárás előrejelzés 

Általánosságban elmondható, hogy a "Túl meleg van a futáshoz?" kérdésre a válasz nem a számszerű hőmérsékletből adódik, mondta Amy Rantala, a Mayo Clinic Health System sportorvosi és ortopédiai osztályának alapellátó sportorvosnője.

Rantala szerint a kérdés megválaszolásához számos tényezőre van szükség, többek között a hőmérsékletre, a páratartalomra, a sebességre, arra, hogy mennyire vagy hozzászokva a hőségben való futáshoz, mennyire vagy hidratált és az általános egészségi állapotodra.

Tehát a hőmérséklet ellenőrzésén felül ezeket a tényezőket is vegyük számításba, mielőtt futni indulnánk. Az okostelefonok időjárásjelző appjai ma már tökéletesen jelzik a páratartalmat és az UV-sugárzást is a hőmérsékleten felül.

Görcsök

Hallgass a testedre. Ha izomgörcsöket tapasztalsz, különösen a lábadban vagy a vádlidban, az gyakran a hőséggel kapcsolatos betegség jele – mondta Roger Adams személyi edző.

„A megemelkedett hőmérséklet növeli a verejtékezés mértékét, ami kiszáradáshoz és elektrolitveszteséghez vezethet”

– mondta Adams.

„Az izmok megfelelő működéséhez, összehúzódásához és ellazulásához elektrolitokra van szükségünk. Ha görcsei vannak, lehet, hogy dehidratált.”

Magas páratartalom

A magas páratartalom egy igazi red flag, mert ha a levegő nedvességgel telített, az izzadság nem párolog el hatékonyan, ami akadályozza a szervezet hűtési mechanizmusát - mondta Kennihan.

„Ha dehidratált is vagy, a hőségben való futás súlyosbíthatja ezeket a tüneteket, amelyek közé tartozik a sötét vizelet, a szédülés és a szájszárazság”

– mondta.

„A dehidratáció csökkenti a vér térfogatát, ami megnehezíti a szíved számára a vér pumpálását és a hőmérséklet szabályozását.”

Szédülés, émelygés 

Ha futás közben szédülsz vagy émelyegsz, akkor nyilvánvalóan a hőséggel kapcsolatos betegségek veszélyzónájában vagy.

„Amikor a test maghőmérséklete túl magasra emelkedik, az hatással lehet a központi idegrendszerre, ami az ájulás vagy a szédülés védekező kiváltó okát okozza, hogy a futó megálljon”

– mondta Adams.

Az esetleges hőguta más, szélsőségesebb jelei közé tartozik a hányinger és a hányás.

Nyitókép: Shutterstock

(HuffPost)