egy férfi és egy nő veszekszenek

Ismerős a gaslighting jelenség? Kiderült, mi a két fő oka

Az elmúlt néhány évben nem lehetett megúszni a „gaslighting" kifejezést. Azonban tudományos kutatás még mindig kevés született a témában.


A kifejezés 2022-ben a Merriam-Webster szerint az év szava volt, miután a kifejezésre irányuló keresések 1740%-kal megugrottak 2021-hez képest.

A Merriam-Webster meghatározása szerint a gaslighting

egy személy általában hosszabb időn át tartó pszichológiai manipulációja, amely arra készteti az áldozatot, hogy megkérdőjelezze saját gondolatainak, valóságérzékelésének vagy emlékeinek érvényességét, és jellemzően zavarodottsághoz, önbizalom- és önértékelés-vesztéshez, az érzelmi vagy mentális stabilitás bizonytalanságához, valamint az elkövetőtől való függőséghez vezet.

A kifejezés Patrick Hamilton 1938-as Gaslight című színdarabjából származik, amelyben egy férj megpróbálja meggyőzni feleségét arról, hogy elvesztette az eszét, hogy elterelje a figyelmét a férfi bűnözői magatartásáról. Annak ellenére, hogy a popkultúrában és a pszichológiában nagy hangsúlyt kap, a gaslightinggal kapcsolatos kutatások és a klinikai érdeklődés viszonylag csekély.

Most Willis Klein a montreali McGill Egyetemről saját tanulmányt adott ki, amely a gaslighting romantikus kapcsolatokban jelentkező hatásait tárgyalja, rávilágítva a mögöttes motivációkra is. Klein és a Torontói Egyetemen dolgozó társszerzői 65 (18 és 69 év közötti) gaslighter áldozattól kapott kérdőíves válaszok kvalitatív elemzésével számos olyan tulajdonságot és viselkedési formát azonosítottak, amelyek általában közösek az elkövetőkben. Az alábbiakban ezek közül emelünk ki néhányat a HuffPost segítségével.

egy f\u00e9rfi kioktat\u00f3an besz\u00e9l egy s\u00edr\u0151 n\u0151h\u00f6z

Fotó: Shutterstock

A kutatók két elsődleges motivációt találtak a gaslightereknél:

  • El szeretnék kerülni a felelősségre vonást a rossz viselkedésért, például a hűtlenségért.
  • Irányítani szeretnék az áldozat viselkedését.

A kutatók különböző szakaszokat is feltártak, amelyek során a gaslighting kibontakozik. A négy leggyakoribb viselkedési minta, amely előfordult velük kapcsolatban, a következő volt:

  • Szerelmi bombázás (love bombing), amely a kapcsolat elején volt a leggyakoribb.
  • Az áldozat elszigetelése a barátoktól és a családtól.
  • Az elkövető kiszámíthatatlansága, a viselkedés változtatása egyik érzelmi szélsőségből a másikba.
  • Hideg vállvonogatás, vagy a kommunikáció hiánya.

A szerelmi bombázás által az érzelmi szükségletek gyorsan teljesülnek, intenzív érzelmi kötődést hozva létre, és a gaslighterrel szembeni lekötelezettség érzését.

Van néhány gyakori „pszichoszociális kimenetele" is a gaslighterekkel kapcsolatban élő emberek számára. A kutatók három figyelemre méltó következményt fedeztek fel: az áldozat csökkent önérzetet, fokozott óvatosságot és fokozott bizalmatlanságot érzett másokkal szemben.

Azok az emberek, akiket egy gaslighter célba vesz, pontosan az ellenkezőjét tapasztalják a kapcsolataikban. A gaslighter ráveszi a partnerét, hogy fontolja meg, hogy milyen jellegű deficitje lehet, majd ezt a deficitet arra használja fel, hogy elutasítsa vagy aláássa az ítélőképességét és a határait, irányítva a viselkedését.

Nyitókép: Shutterstock