
A gombakávé tényleg egészséges? Itt az igazság
A gombakávé mostanra már szinte mindenhol jelen van, de vajon vannak-e valódi előnyei?
A gombakávé olyan gyógygombákból készül, mint a közönséges süngomba, a reishi, a chaga, a shiitake vagy a maitake, amelyeket évezredek óta használnak különböző feltételezett egészségügyi tulajdonságaik miatt.
A gombakávé a kávé és a szárított gombaporok kombinálásával készül, hogy e gombák ősi jótékony hatásait kényelmes formában, gyakorlatilag észrevehetetlen ízzel kínálja – bár egyesek kissé földes vagy diós ízűnek írják le. Az ígért hatásai között találjuk a nagyobb koncentrációt és a megerősödött immunrendszert is
– mondja Marta Marcè táplálkozási szakértő.
A gombakávénak tulajdonított előnyök között szerepel a jobb szellemi és fizikai teljesítmény, az erősebb immunrendszer, a jobb nyugalomérzet és az anyagcsere fokozása – természetesen a kávéban lévő gombafajtáktól függően.
Ezekre azonban nincs annyi bizonyíték.
A gombakávé ötlete egyszerű: a gyógygombák egészségügyi előnyeit egy kényelmes és (remélhetőleg) ízletes kávéitalban hasznosítani. A gyógygombákról nagyon kevés, embereket érintő kutatás létezik. Ezért, míg a kémcsöves vagy állatkísérletek meggyőző egészségügyi előnyöket mutatnak, ugyanez nem biztos, hogy az emberekre is érvényes
– írja Lindsay Warner, a Harvard Health munkatársa.
A nagy kérdés az, hogy a gyógygombaporok hatóanyagai megfelelően fel tudnak-e szívódni a szervezetben.

Ha a por egyszerűen szárított és őrölt gomba (nem extrahált), a felszívódás nagyon korlátozott. A gombák merev sejtfala – az úgynevezett kitin – akadályozhatja a hatóanyagok felszabadulását az emésztés során, és ebben az esetben a szervezet alig jut hozzá a neki tulajdonított immunológiai vagy kognitív előnyökhöz. Ráadásul sok márka nem adja meg, hogy a gomba aktív hatóanyagokban gazdag termőtestét (a látható részt), vagy a micéliumot (gyökérzetet) használták-e fel, amely általában sokkal kevésbé hatékony
– mondja Marcè.
Másik fontos szempontként hozzáteszi, hogy a piacon kapható legtöbb gombakávé csészénként 250 mg és 500 mg közötti mennyiségű kivonatot tartalmaz, ami jóval alacsonyabb a tudományos vizsgálatokban használt dózisoknál, amelyekben valódi előnyöket figyeltek meg.
Bár a gombáknak számos bizonyított egészségügyi előnye van, Warner és Marcè is rámutat arra, hogy nem végeztek semmilyen kutatást kifejezetten a gombakávé előnyeiről, így nincs garancia arra, hogy a gombák gyógyhatása megmarad feldolgozva és kávéval keverve. Ha azonban szeretjük az ízét, és nem bánjuk a magasabb árat, nyugodtan fogyaszthatjuk.
Érdemes azonban tudni, hogy a gombakávé alacsonyabb dózisú koffeint is tartalmazhat, mint a hagyományos.
A kávén túl a gyógygombák kapszulákban, kivonatokban, tablettákban és főtt ételekben is fogyaszthatók. A szépségápolási termékek összetevőjeként is egyre népszerűbbek. Marcé azonban rámutat, hogy a leghatékonyabb fogyasztási mód általában táplálékkiegészítők formájában történik, mivel a hatóanyagok forró vízzel vagy alkohollal történő extrakció után jobban felszabadulnak.
A leggyakrabban használt gyógygombák a következők:
- Közönséges süngomba a kognitív támogatás és a mentális jólét érdekében: serkentheti az idegi növekedési faktor termelését, ami a memória és a koncentráció javításának lehetőségét kínálja.
- Maitake az immunitás és a glikémiás szabályozás érdekében: a Maitake-t az inzulinérzékenységet javító és az anyagcsere egyensúlyát támogató képességéről vizsgálták.
- Shiitake az immunmoduláló és antioxidáns tulajdonságokért.
- Reishi, egy adaptogén, amely hasznos lehet stresszhelyzetekben és az immunrendszer számára is. Gazdag antioxidánsokban és poliszacharidokban, amelyek modulálják az immunválaszt és csökkentik a gyulladást.
- Kínai hernyógomba: összefüggésbe hozható a fizikai teljesítmény és a szív- és érrendszeri egészség javulásával.
Bár a legtöbb ember számára a gyógygomba biztonságos, a szakértők szerint vannak olyan helyzetek, amikor óvatosságra intenek, többek között:
- Kölcsönhatások véralvadásgátló vagy antidiabetikus gyógyszerekkel (például warfarin vagy inzulin), mivel egyes gombák fokozhatják ezek hatását.
- Nem ajánlott autoimmun betegségben szenvedőknek vagy immunszupresszánsokat szedőknek.
- Terhesség és szoptatás
Mint minden funkcionális összetevő esetében, itt is fontos, hogy minőségi termékeket keressünk és konzultáljunk egészségügyi szakemberrel.
(Vogue)