
A kávé tényleg erősít, ahogy idősödünk?
Egy új kutatás szerint a napi 4-6 csésze kávét rendszeresen fogyasztóknál csökkenhet a csonttörékenység kockázata.
A European Journal of Nutrition című szaklapban megjelent új tanulmány szerint a napi 4-6 vagy annál több csésze kávé fogyasztása összefüggésbe hozható a törékenység alacsonyabb kockázatával az idősebb felnőttek körében. Ez a legújabb vizsgálati eredmény az első, amely azt vizsgálja, hogy a kávéfogyasztás hogyan befolyásolhatja a törékenység különböző összetevőit, Fried ötkomponensű törékenységi fenotípusa alapján (az idősebb felnőttek törékenységének értékelésére szolgáló eszköz).
Az eszköz a gyengeség több tünetét vizsgálja, mint például a fogyás, a fizikai gyengeség, a kimerültség, a lassú járás (a járás sebessége) és az alacsony fizikai aktivitás.
A korábbi tanulmányokkal ellentétben, amelyek a kávéfogyasztást a krónikus betegségek kialakulásának csökkent kockázatával hozták összefüggésbe, ez a tanulmány azt vizsgálja, hogy a hosszú távú kávéfogyasztási szokások hogyan befolyásolhatják az erőnlétet.
Ez is érdekelhet: Mennyire rossz üres gyomorra kávét inni? A válasz meglephet

Fotó: Unsplash
A kutatók a Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) adatait felhasználva, hét éven keresztül követtek 1161 55 éves és annál idősebb felnőttet. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a nagyobb kávéfogyasztási szokással rendelkezőknél összességében alacsonyabb lehet a törékenység kockázata, ami a kávéban található antioxidáns tartalom közvetlen eredménye lehet. A kutatók feltételezik, hogy az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladást, és harcolhatnak az izomvesztés és az izomkárosodás ellen.
Fontos megjegyezni, hogy a tanulmány szerint egy csésze 125 ml, ami sokkal kisebb, mint amit a legtöbb amerikai egy standard csésze kávénak tekint. E tanulmány szerint a 4-6 csésze kávé körülbelül 2-3 csésze kávénak felelne meg az amerikai standard kávéméretezés szerint.
(Manual)
Nyitókép: Unsplash