Gombűs tészta fekete tányéron

Ezért a mogyoróhagymás-gombás tésztáért mindenki odalesz

Ez a sós-édes étel minimális előkészületet és főzést igényel.


Hozzávalók

  • 2 evőkanál sótlan vaj
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 8 mogyoróhagyma, félbevágva és vékonyan felszeletelve (kb. 450 g)
  • ½ teáskanál finom tengeri só, plusz még több ízlés szerint
  • 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 teáskanál pirospaprika pehely
  • ¼ teáskanál szárított zsálya
  • 75 g cremini gomba, negyedelve
  • 1 citrom héja és leve
  • 450-455 g spagetti
  • Frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
  • 22,5 g reszelt parmezán sajt
  • 2 evőkanál apróra vágott metélőhagyma

Elkészítés

1. Egy nagy, mély falú, öntöttvas vagy rozsdamentes acél serpenyőben közepesen magas hőfokon olvasszuk meg a vajat. Addig főzzük, amíg aranybarnára pirul, és a vajban lévő víz elpárolog, kb. 3 percig.

2. Adjuk hozzá az olívaolajat, és pároljuk a mogyoróhagymát és a sót, amíg sötét aranybarna színt kap, 25-30 percig. Gyakran keverjük meg, hogy megakadályozzuk az odaégést. Ha mégis ez történik, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet, hogy csökkentsük a serpenyő hőmérsékletét, és folytassuk a sütést.

3. Adjuk hozzá és pároljuk meg a fokhagymát, a pirospaprika pelyhet és a szárított zsályát. Főzzük 30-45 másodpercig, amíg illatos nem lesz.

F\u0171szeres mogyor\u00f3hagyma t\u00e9szta

Fotó: Pinterest

4. Adjuk hozzá a gombát, és pároljuk, amíg megbarnul és levet ereszt, kb. 4-5 percig. Ezután keverjük bele a citromhéjat és 1 evőkanál citromlevet, majd kóstoljuk meg, és ízesítsük még sóval, ha szükségesnek érezzük.

5. Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet, és főzzük a spagettit al dente-re a csomagolás utasításai szerint. Tegyünk félre 1 csésze főzővizet, és szűrjük le a tésztát.

6. Tegyük vissza a tésztát a serpenyőbe, és forgassuk össze a mogyoróhagymás-gombás keverékkel. Adjunk hozzá fél csészényit a félretett főzővízből, majd keverjük össze, hogy jól bevonja az egészet, szükség szerint adjunk hozzá még tésztavizet. Fűszerezzük sóval és borssal, majd díszítsük parmezánnal és metélőhagymával.

Nyitókép: Unsplash