Ezért a mogyoróhagymás-gombás tésztáért mindenki odalesz
Ez a sós-édes étel minimális előkészületet és főzést igényel.
Hozzávalók
- 2 evőkanál sótlan vaj
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 8 mogyoróhagyma, félbevágva és vékonyan felszeletelve (kb. 450 g)
- ½ teáskanál finom tengeri só, plusz még több ízlés szerint
- 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál pirospaprika pehely
- ¼ teáskanál szárított zsálya
- 75 g cremini gomba, negyedelve
- 1 citrom héja és leve
- 450-455 g spagetti
- Frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
- 22,5 g reszelt parmezán sajt
- 2 evőkanál apróra vágott metélőhagyma
Elkészítés
1. Egy nagy, mély falú, öntöttvas vagy rozsdamentes acél serpenyőben közepesen magas hőfokon olvasszuk meg a vajat. Addig főzzük, amíg aranybarnára pirul, és a vajban lévő víz elpárolog, kb. 3 percig.
2. Adjuk hozzá az olívaolajat, és pároljuk a mogyoróhagymát és a sót, amíg sötét aranybarna színt kap, 25-30 percig. Gyakran keverjük meg, hogy megakadályozzuk az odaégést. Ha mégis ez történik, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet, hogy csökkentsük a serpenyő hőmérsékletét, és folytassuk a sütést.
3. Adjuk hozzá és pároljuk meg a fokhagymát, a pirospaprika pelyhet és a szárított zsályát. Főzzük 30-45 másodpercig, amíg illatos nem lesz.
Fotó: Pinterest
4. Adjuk hozzá a gombát, és pároljuk, amíg megbarnul és levet ereszt, kb. 4-5 percig. Ezután keverjük bele a citromhéjat és 1 evőkanál citromlevet, majd kóstoljuk meg, és ízesítsük még sóval, ha szükségesnek érezzük.
5. Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet, és főzzük a spagettit al dente-re a csomagolás utasításai szerint. Tegyünk félre 1 csésze főzővizet, és szűrjük le a tésztát.
6. Tegyük vissza a tésztát a serpenyőbe, és forgassuk össze a mogyoróhagymás-gombás keverékkel. Adjunk hozzá fél csészényit a félretett főzővízből, majd keverjük össze, hogy jól bevonja az egészet, szükség szerint adjunk hozzá még tésztavizet. Fűszerezzük sóval és borssal, majd díszítsük parmezánnal és metélőhagymával.
(Purewow)
Nyitókép: Unsplash