A tavasz nagy sztárja: Grillezett spárga tahini mártással
Hozzávalók (4 főre)
- 1 csokor (kb. 45 dkg) vastag spárga, a fás végeket vágjuk le
- Extra szűz olívaolaj (a locsoláshoz)
- Kóser só
- frissen őrölt bors
- 3 olajba csomagolt szardellafilé
- 1 gerezd fokhagyma, durvára vágva
- 57,5 g majonéz
- 3 evőkanál friss citromlé
- 2 evőkanál tahini
- 1 citrom (opcionális)
Elkészítés
1. lépés: Készítsük elő a grillt közepesen magas hőfokra. Miután a fás végeket levágtuk, tegyük a spárgákat egy nagy tálba, és enyhén locsoljuk meg extra szűz olívaolajjal. Ízesítsük kóser sóval és frissen őrölt borssal, és jól forgassuk össze, hogy bevonja a spárgát.
2. lépés: Grillezzük a spárgát, egyszer vagy kétszer megforgatva, amíg enyhén megpirul és ropogósra sül, kb. 4 percig, majd tegyük vissza a tálba.
(Alternatívaként főzzük a spárgát egy nagy fazék bőségesen sózott, forrásban lévő vízben, amíg sötétzöld és éppen csak ropogósan puha lesz, kb. 2 percig. Fogó segítségével azonnal tegyük át egy nagy tál jeges vízbe, és hagyjuk állni 1 percig. Tegyük át egy konyharuhára, és töröljük szárazra).
3. lépés: Egy szakácskés lapos oldalával törjünk össze egy vágódeszkán 3 olajjal töltött szardellafilét és 1 gerezd durvára vágott fokhagymát, hogy pasztát kapjunk. Tegyük át a pasztát egy kis tálba, majd a majonézzel, a friss citromlével és a tahinivel keverjük össze, amíg krémes nem lesz.
4. lépés: Kanalazzuk a tahini majonézt egy tálra, és helyezzük mellé a grillezett spárgát mártogatáshoz. Ízlés szerint egy citrom héját finoman ráreszelhetjük a spárgára, és borssal fűszerezhetjük.
Nyitókép: Shutterstock