Vörös káposzta saláta almával és pekándiódióval

Ezután kicsattansz az egészségtől: lila saláta recept

A hangulatos, monokróm téli saláta szinte minden hozzávalója lila, ráadásul szuper kinézete mellett extra egészséges is.


Hozzávalók

  • 2 közepes lila édesburgonya
  • Extra szűz olívaolaj
  • Kóser só és frissen őrölt fekete bors
  • 65 g tahini
  • 3 evőkanál fűszerezetlen rizsecet
  • 1½ teáskanál halszósz (opcionális)
  • 1½ teáskanál juharszirup
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • Zúzott pirospaprika pehely, ízlés szerint
  • 285 g vörös cikória
  • 2 vérnarancs
  • 1 csokor (675 g) lila bazsalikom
  • Tengeri sópehely a tálaláshoz
  • Pirított szezámmag, a tálaláshoz

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 230°C-ra. Vágjuk az édesburgonyát hosszában ketté, tegyük őket egy kis peremű tepsibe, majd locsoljuk meg bőségesen olívaolajjal, és fűszerezzük kóser sóval. A vágott felükkel lefelé helyezve kb. 25-35 percig süssük őket, amíg az aljuk aranyszínű nem lesz, és nagyon puha és zsenge nem lesz mindenütt.

2. Egy nagy tálban keverjük össze a tahinit, a rizsecetet, néhány evőkanál olívaolajat, a halszószt (ha használunk), a juharszirupot, a fokhagymát és egy nagy csipetnyi zúzott pirospaprikapelyhet. Nagyon sűrű és pasztaszerű keveréket kell kapnunk, amihez lassan keverjünk egy kis vizet, amíg eléri a csöpögtethető állagot. Sóval és borssal fűszerezzük.

3. Válasszuk szét a vörös cikória leveleit, és tépkedjük harapható darabokra.

4. Vágjuk le a narancsok héját és magházát, a gyümölcshúst pedig vágjuk aszimmetrikus formákra.

5. Szedjük le a bazsalikomleveleket a szárukról.

6. Tépkedjük a meleg édesburgonyát 5 centis darabokra, és adjuk az öntetes tálhoz és a salátához. Ízesítsük pelyhes tengeri sóval, és bőségesen szórjuk meg sok pirított szezámmaggal. A salátát óvatosan forgassuk össze a kezünkkel, hogy minden elemet bevonjon az öntet. Tegyük át a salátát egy tálalótálra, és szórjuk meg még több szezámmaggal. Azonnal tálaljuk.

(PureWow)

Nyitókép: Shutterstock