Ezután kicsattansz az egészségtől: lila saláta recept
A hangulatos, monokróm téli saláta szinte minden hozzávalója lila, ráadásul szuper kinézete mellett extra egészséges is.
Hozzávalók
- 2 közepes lila édesburgonya
- Extra szűz olívaolaj
- Kóser só és frissen őrölt fekete bors
- 65 g tahini
- 3 evőkanál fűszerezetlen rizsecet
- 1½ teáskanál halszósz (opcionális)
- 1½ teáskanál juharszirup
- 1 gerezd fokhagyma, reszelve
- Zúzott pirospaprika pehely, ízlés szerint
- 285 g vörös cikória
- 2 vérnarancs
- 1 csokor (675 g) lila bazsalikom
- Tengeri sópehely a tálaláshoz
- Pirított szezámmag, a tálaláshoz
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 230°C-ra. Vágjuk az édesburgonyát hosszában ketté, tegyük őket egy kis peremű tepsibe, majd locsoljuk meg bőségesen olívaolajjal, és fűszerezzük kóser sóval. A vágott felükkel lefelé helyezve kb. 25-35 percig süssük őket, amíg az aljuk aranyszínű nem lesz, és nagyon puha és zsenge nem lesz mindenütt.
2. Egy nagy tálban keverjük össze a tahinit, a rizsecetet, néhány evőkanál olívaolajat, a halszószt (ha használunk), a juharszirupot, a fokhagymát és egy nagy csipetnyi zúzott pirospaprikapelyhet. Nagyon sűrű és pasztaszerű keveréket kell kapnunk, amihez lassan keverjünk egy kis vizet, amíg eléri a csöpögtethető állagot. Sóval és borssal fűszerezzük.
3. Válasszuk szét a vörös cikória leveleit, és tépkedjük harapható darabokra.
4. Vágjuk le a narancsok héját és magházát, a gyümölcshúst pedig vágjuk aszimmetrikus formákra.
5. Szedjük le a bazsalikomleveleket a szárukról.
6. Tépkedjük a meleg édesburgonyát 5 centis darabokra, és adjuk az öntetes tálhoz és a salátához. Ízesítsük pelyhes tengeri sóval, és bőségesen szórjuk meg sok pirított szezámmaggal. A salátát óvatosan forgassuk össze a kezünkkel, hogy minden elemet bevonjon az öntet. Tegyük át a salátát egy tálalótálra, és szórjuk meg még több szezámmaggal. Azonnal tálaljuk.
(PureWow)
Nyitókép: Shutterstock