Boldog nő felugrik a naplementés természetben

3 egyszerű gyakorlat, amitől azonnal boldogabb leszel

Mindössze négy percet vesz igénybe.

Néhány egyszerű gyakorlat, köztük a boldog pillanatok újraélése, összesen négy perc alatt boldogabbá tehetnek, derült ki egy kutatásból.

A boldog pillanatok újraélése gyakorlat során válasszunk ki egy személyes fényképet, amely egy boldog pillanatot örökít meg, és fűzzünk hozzá néhány szavas leírást.

Ez a gyakorlat adta a vizsgálatban részt vevő személyeknek a legnagyobb boldogságfokozatot.

Az eredmények egy több mint 500 olyan ember bevonásával végzett kutatásból származnak, akik kábítószerrel való visszaélést tapasztaltak.

A másik gyakorlatban, melynek neve az ízlelést kapta, két pozitív eseményt kell kiválasztani és értékelni az előző napunkból. Ez majdnem ugyanakkora megkönnyebbülést hozott, mint a boldog pillanatok felidézése.

A következő leghasznosabb gyakorlat a „Rózsa, bimbó, tövis” nevű feladat volt, amely során az előző nap fénypontját és egy kihívását kellett felsorolni, valamint egy örömteli dolgot a következő napból, amelyet meg kell becsülni.

Dr. Bettina B. Hoeppner, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy a függőséggel foglalkozó tudósok egyre inkább túllépnek a hagyományos megközelítésen, amely a szerhasználat csökkentésére vagy megszüntetésére fókuszál, és olyan kezelési protokollokat támogatnak, amelyek az életminőséget is magukban foglalják.

„Mégis, a rendezett pozitív élmények ritkán épülnek be a szerhasználati zavarokkal küzdők kezelésébe.”

Hoeppner hozzátette, hogy ezek az eredmények hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy a felépülés kihívásait pozitív élményekkel ellensúlyozzuk.

„A felépülés nehéz, és ahhoz, hogy az erőfeszítés fenntartható legyen, a pozitív élményeknek elérhetőnek kell lenniük az út során.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock