Tengerparton naplementében ülő nő

Ez a 3 perces gyakorlat segít, hogy jobban érezd magad

Akár a külsőnkről, akár a belsőnkről van szó, az öngondoskodás fontos a jóllétünkhöz. Az alábbi rövid gyakorlat sokat segíthet ebben.

Bárki, aki szenvedélyesen szereti az önfejlesztést, tudja, hogy a hálának számos jótékony hatása van. Nazanin Mandi életvezetési tanácsadóval és a You.Bloome személyiségfejlesztő alkalmazás alapítója elmondta, hogy ha napi három percet szánunk arra, hogy hálásak legyünk, boldogabbak lehetünk – és még tovább is élhetünk.

Mandi idén megjelent A hála művészete című rituálé naplója segít a napi hálaadás gyakorlatának irányításában.

„[A naplót] úgy terveztük, hogy 3 perces gyakorlatként minden nap feljegyezzünk néhány dolgot, amiért hálásak vagyunk, legyen az kicsi vagy nagy”

– mondta el Mandi.

Tehát akár egy új állást, álmaink partnerét, pénzügyi sikert vagy jobb egészséget szeretnénk manifesztálni, minden azzal kezdődik, hogy kiemeljük a jót az életünkben, és egy pillanatra megállunk, hogy elgondolkodjunk rajta.

„Én szeretek egy olyan helyet kialakítani, amelyet a hála rituálémnak szentelek. Meggyújtok néhány gyertyát, ott van a szerencsepénz fám, ez békés. A kezemet a szívemre teszem, és azt mondom: 'Köszönöm, ami van, és ami volt'”

– magyarázza Mandi a saját napi gyakorlatáról.

Hozzáteszi, hogy ez egy meditatív folyamat lehet, ha akarjuk, és csak néhány percet vesz igénybe. Tekintsük ezt a tökéletes tevékenységnek, hogy fokozzuk a hangulatunkat, mindezt az első csésze kávé főzése közben reggelente.

Hogyan működik a 3 perces hálagyakorlat?

1. perc: Üljünk le kényelmesen otthonunk egy olyan részében, ahol békét érzünk. A világítás, a gyertyák, a képek, a nosztalgikus tárgyak és a napló mind hasznos eszközök a meditatív jelenet megteremtéséhez.

2. perc: Miután elhelyezkedtünk, vegyük elő a naplónkat vagy a kedvenc tollunkat és füzetünket, hogy listát írjunk arról, amiért hálásak vagyunk – ez lehet nagy vagy kicsi dolog. A cél az, hogy három-öt olyan embert, helyet vagy dolgot képzeljünk el, amelyek örömteli állapotba hozzák a testünket és az elménket. Fontos, hogy megpróbáljuk átérezni ezeket az érzelmeket ahelyett, hogy csak felsorolnánk a dolgokat.

3. perc: Miközben a hála állapotában ülünk, lélegezzünk mélyen és lassan, hogy átjárják ezeket az érzéseket és gondolatokat. Segít, ha becsukjuk a szemünket, és a szívünkre tesszük a kezünket, hogy segítsük a jelenlétet és a testünkre való ráhangolódást, de tegyük, ami nekünk megfelel, hogy meghosszabbítsuk ezt a boldogságos időszakot, mielőtt kinyitjuk a szemünket, és folytatjuk a napunkat.

Hogyan tesz boldogabbá a hála?

Nagyon kevés dolog tudja elvenni azt az örömöt, amit a reggeli tejeskávénk vagy egy baráti esténk okozhat. A titok, hogy több ilyen jó hangulatot kapjunk a nap folyamán. Mandi elmondása szerint a tudatos hálaadásban rejlik.

„A következetesség a mentális egészség szempontjából kulcsfontosságú. Olyan korban élünk, amikor egész nap kihívások érnek minket. Ha az alapjainkat következetesen, emlékeztetőkkel ápoljuk, akkor sikerre vagyunk berendezkedve”

Itt jön be a képbe a reggeli és/vagy esti naplóírás gyakorlata.

Ami a hála mögötti tudományt illeti, különböző tanulmányok erős összefüggést találtak a hála és a boldogság között. A Harvard Health például a Pennsylvaniai Egyetem pszichológusa, Dr. Martin E.P. Seligman kutatását idézi, aki azt találta, hogy amikor a vizsgálat résztvevői hálalevelet írtak és személyesen adtak át olyan embereknek, akiknek nem köszönték meg megfelelően a kedvességüket, a résztvevők azonnal hatalmas növekedést mutattak a boldogságértékekben.

Egy másik, a Personality and Individual Differences című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a hálás emberek kevesebb fájdalmat tapasztalnak, és egészségesebbnek érzik magukat, mint azok, akik nem mondanák magukat különösen hálásnak.

„Amikor hitelesen hálás vagy... olyan embereket, dolgokat és lehetőségeket vonzol, amelyek megfelelnek neked. Ez időbe telhet, nem mindig egyik napról a másikra történik. Amikor az emberek nem látják, hogy ez azonnal megtörténik, úgy érezhetik, hogy a hála nem működik. Bízz bennem – a hála mindig működik, méghozzá a megfelelő időben”

– teszi hozzá Mandi.

(PureWow)

Nyitókép: Shutterstock