Egy kisbaba lábai

5 dolog, amit eddig nem tudtál gyermeked fejlődéséről az első 1000 napjában

Egy könyv — Secrets of Our First 1000 Day — arra világít rá, mennyi hatás ér a fogantatástól származó első ezer napban. Az ekkor történő események határozzák meg azt, hogyan fejlődik és milyen lesz egy gyerek a jövőben. Íme 5 dolog, amikről talán még nem is hallottál a témával kapcsolatban!


1. A magzat lélegzik

Sokan teljesen jogosan feltételezték azt, hogy a magzat az anyaméhben nem lélegzik, hiszen körbe van véve magzatvízzel. Ez nagyjából helytálló is, hiszen ténylegesen nem juttat levegőt a tüdejébe, viszont a legújabb kutatások bebizonyították, hogy már akkor is gyors, sekély légzőmozgásokat végez.

2. A kisbaba még az anyukája hasában is alszik, nem csak születés után

Az alvás és az álmodás nem a születés után kezdődik el, hanem már jóval az előtt is egy létfontosságú folyamat. Mindannyiunknak azért van szükségünk alvásra, hogy a mindennapi információkat az agyunk abban az időben feldolgozhassa és pihenhessen közben. Ugyanígy a magzatoknak is az agyuk fejlődéséhez van szüksége az alvásra.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy miről és hogyan álmodhatnak, a jövőben viszont még erre is fény derülhet.

3. Korai hatások befolyásolják a későbbi betegségeket

Mint kiderült, az olyan nem fertőzés alapján kialakult betegségekre, mint például a cukorbetegség vagy a szívproblémák, már az anyaméhben kialakulhat a fogékonyság. Ennek megállapításához a szakértők olyan személyeket vizsgáltak, akiknek az édesanyjuk a második világháború ideje alatt terhesen éhezett. Az eredmények bebizonyították, hogy az így megszületett gyermekek a hasonló egészségügyi gondok sokkal nagyobb kockázatának vannak kitéve.

Ugyanilyen befolyásoló ereje van annak is, ha az anyuka a terhesség ideje alatt dohányzik, alkoholt fogyaszt, vagy nem figyel oda a megfelelő étkezésre.

Mindezek megállapítása azért is lényeges, mert ezeknek a körülményeknek az ismeretében a szakértők hamarabb felismerhetik a nagyobb veszélyben lévőket. Ezáltal hatékonyabb kezelési formákat alkalmazhatnak rajtuk.

4. A tápanyagoknak fontos szerepük van a gének működésében

Egy kisbaba \u00fcl a f\u00f6ld\u00f6n a j\u00e1t\u00e9kai k\u00f6z\u00f6tt

Fotó: Unsplash/Yuri Shirota

Egyelőre még nem teljesen egyértelmű, hogy a tápanyagok egyensúlya hogyan befolyásolja az öröklött gének működését. Egyes elméletek szerint a fehérje és a szénhidrátok megfelelő aránya kihatással lehet a DNS működésére. Ezzel a témával kapcsolatban számos kutatás jelenleg foglalkozik, hogy a jövőben ennek is nagyobb figyelmet szentelhessenek.

5. Digitális világ

Végezetül pedig néhány vizsgálat bebizonyította, hogy a gyermekek szellemi képességét és viselkedését jelentősen befolyásolja a képernyők előtt töltött idő. Ha például kicsiként sokat ülnek a számítógép monitorja, a televízió vagy a telefon előtt, akkor az iskolában nehézségeik adódhatnak az odafigyeléssel.

Nyitókép: Unsplash/Omar Lopez

Forrás: Independent