Ez az apróság rengeteget elárul a gyerekek IQ-járól

Ez az apróság rengeteget elárul a gyerekek IQ-járól

Egy tanulmány szerint az iskolás kor előtti olvasás a magasabb IQ jele.


A szakemberek szerint elképzelhető, hogy a korábbi életkorban elkezdett olvasás segít az IQ javításában. Amennyiben ez igaz, akkor a gyermekek korábbi olvasáskészségének segítése növelheti az intelligenciájukat.

Dr. Stuart J. Ritchie, a tanulmány első szerzője elmondta:

Mivel az olvasás egy olyan képesség, amely fejleszthető, eredményeink az olvasástanításra is hatással vannak. Az olvasási problémák korai orvoslása nemcsak az írástudás fejlődését segítheti, hanem az általánosabb kognitív képességeket is, amelyek az egész életük során kritikus fontosságúak.

Ez is érdekelhet: Ez az IQ-változás megnövekedett depresszió kockázatát jelezheti

A eredmények egy olyan kutatásból származnak, amelyben 1890 ikerpárt vizsgáltak, akiknek az IQ-ját és olvasási szintjét 7 és 16 éves koruk között tanulmányozták.

Azért az ikrekre esett a választás, mert a kutatók ki akarták zárni a környezet és a gének különböző befolyásoló hatását.

Az eredményekből kiderült, hogy minden ikerpár közül annak a gyereknek volt később magasabb az IQ-ja, amelyik korábban kezdett el olvasni.

Ha az olvasás ok-okozati úton befolyásolja az intelligenciát, akkor a pedagógusok számára egyértelműek a következmények. Azok a gyerekek, akik nem kapnak elegendő segítséget az olvasás megtanulásához, talán lemaradnak az olvasás fontos, intelligenciafokozó tulajdonságairól is

– mondta Dr. Ritchie.

Forrás: Phys.org

Kép: Shutterstock