ginger on a cutting board

Megbetegíthet a gyömbér?

A keleti konyhák fűszere egyre divatosabb nálunk is, és bár eddig egészségesnek gondoltuk, egy új kutatás alapján jobb lesz vele vigyázni.


Leginkább az ázsiai konyha leghíresebb fogásaival jött be Magyarországra is ez a rendkívül erős aromájú gyökér, amit már nem csak egy jó pad thaiban használunk, de teát készítünk belőle, ha megfáztunk, és sokan már a vasárnapi húslevesbe is tesznek belőle egy-két karikát. Eddig abban a tudatban voltunk, hogy számos pozitív egészségügyi hatása van – ami nagyjából igaz is.

cooked food served on platter with ginger and lemon


Fotó: No Revisions/Unsplash

A gyömbér bizonyítottan csökkenti a hányingert (így több más dologgal együtt segíthet az utazási betegség megelőzésében vagy a terhességi rosszullét mérséklésében), enyhíti a görcsöket, kordában tartja a koleszterinszintet és számos rák kóros sejtjeit pusztítja.

Általában nyersen fogyasztjuk, annál is inkább, mert hő hatására könnyen elillan a csípős ízét és egyéb jó tulajdonságait adó gingerol vegyület.

A vince.hu cikkéből azonban kiderül, hogy itt is érdemes alkalmazni a kevesebb több elvét: ha több mint 50 grammot fogyasztunk belőle egyszerre, akkor jó eséllyel szenvedünk majd a mellékhatásaitól, ami a gyomorégés, felfúvódás és a hasmenés.

Szóval fogyasszuk a gyömbért bátran, de csak mértékkel!