Félbevágott és alatta egész gyömbér, rózsaszín háttéren

Ezekkel a gyógyszerekkel ne szedjünk gyömbéres kiegészítőt

A gyömbér sokoldalú összetevő – élelmiszer, fűszer, ízfokozó és gyógyászati összetevő. A növényt a hagyományos gyógyászatban számos országban már több mint 3000 éve használják fejfájás, hányinger, hányás, menstruációs görcsök, hasmenés, megfázás és egyéb betegségek kezelésére. Számos előnye ellenére, a gyömbér kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel.

1. Vérhígítók

A gyömbér fűszerességét a benne található antioxidáns vegyületek adják, melyek vérhígító tulajdonságokkal is rendelkezhetnek. Ezek a vegyületek befolyásolhatják a tromboxán nevű anyagot, melyet a vérlemezke nevű apró vérsejtek termelik.

Vérzés esetén a tromboxán kiváltja a vérlemezkéket, hogy összecsomósodjanak, és vérrögöket képezzenek a sérülés helyén. Ez az anyag az erek összeszűkülése révén csökkenti a sérüléshez vezető véráramlást is. A vérzés kockázata azonban megnő, mert a gyömbér beavatkozhat a tromboxánba, megzavarva a természetes véralvadási folyamatot.

A gyömbér-és gyömbér-kiegészítők vérhígító tulajdonságokkal rendelkezhetnek, és növelhetik a vérzés kockázatát, bizonyos vérhígítókkal együtt szedve.

2. Diabétesz gyógyszerek 

A gyömbér a jelentések szerint csökkenti az éhgyomri vércukorszintet, javítja az inzulinérzékenységet és az A1C-szintet a 2. típusú cukorbetegségben szenvedőknél. Bizonyos vércukorcsökkentő gyógyszerekkel kombinálva, a gyömbér azonban tovább csökkentheti ezeket a szinteket, mivel az abban lévő vegyületek megzavarhatják a szénhidrátok lebontásáért felelős enzimeket. Ez súlyosbíthatja a cukorbetegség elleni gyógyszerek hatását. Túlzott fogyasztás esetén a gyömbér hozzájárulhat a hipoglikémiához vagy alacsony vércukorszinthez.

3. Antiaritmiás gyógyszerek 

Szívritmuszavar esetén a gyömbér kölcsönhatásba léphet az olyan ritmuscsökkentő gyógyszerekkel, mint az amiodaron.

A szívsejtjekben kalciumcsatornák található, amelyek támogatják a szív összehúzódási képességét. A gyömbérben található vegyületek megakadályozhatják a kalcium bejutását a szívsejtekbe, ami potenciálisan csökkentheti a vérnyomást.

4. Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek

A gyömbér fokozhatja a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatékonyságát. Potenciálisan befolyásolhatja a vérnyomást és a szervezet folyadékszintjét szabáylozó angiotenzint. Hosszú távon ez ellazíthatja az ereket, ami alacsony vérnyomáshoz vezethet.

Kinek kell kerülnie a gyömbérkiegészítőket?

Az alábbi betegségekben szenvedőknek kerülniük kell a gyömbérkiegészítőket:

  • Gyömbérallergiája vagy -érzékenysége van
  • vérzési rendellenessége van vagy vérhígító gyógyszert szed: a gyömbér vérhígító tulajdonságai miatt
  • Műtét előtt áll: bizonyos étrend-kiegészítők, például a gyömbér, kölcsönhatásba léphetnek az altatással és a beavatkozás előtt, alatt és után alkalmazott gyógyszerekkel, így az orvos azt tanácsolhatja, hogy a tervezett műtét előtt két-három héttel hagyjuk abba a gyömbér-kiegészítők szedését.
  • Gyermekek: Hacsak orvos nem ajánlja, és nem orvosi felügyelet mellett szedik, a gyömbérpótlás nem ajánlott gyermekek számára, mivel a fiataloknál a biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozó kutatások korlátozottak.