Egzotikus gyümölcsök kosárban

A #1 gyümölcs, amely segít a fogyásban

Bár minden zöldség és gyümölcs számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a jó egészséghez, egyesek, például a málna, előnyösebbek lehetnek a fogyás szempontjából.


Miért segíthet a gyümölcs a fogyásban? 1. Helyettesítheti a magasabb kalóriatartalmú ételeket

Más élelmiszerekkel, például sós rágcsálnivalókkal, édes desszertekkel és édesített italokkal összehasonlítva a legtöbb egész gyümölcs tápanyagdús és alacsony kalóriatartalmú. A gyümölcsök rostban és vízben egyaránt gazdagok, vagyis az ételek térfogatát növelik. Ez azt jelenti, hogy ugyanannyi ételt ehetünk, de kevesebb kalóriát fogyasztunk az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ.

2. Segít megfékezni az éhséget

A Nutrients című szaklapban megjelent 2020-as tanulmány szerint a megfelelő mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztása segíthet lelassítani az evés ütemét. Ha időt szánunk a rágásra, az számos előnnyel jár, többek között ráhangolódunk az éhség- és teltségérzet jelzéseinkre.

A legjobb gyümölcs a súlycsökkentés eléréséhez

A málna tele vannak rostokkal és antioxidánsokkal, és szuper édes íze van. Íme, hogyan támogathatják a fogyást:

Tele van rosttal

120-125 g friss vagy fagyasztott málna közel 10 gramm rostot tartalmaz. Ez nagyjából a férfiak és nők számára ajánlott napi rostbevitel egyharmada, az amerikaiak számára készült étrendi útmutató szerint. A rostok számos egészségügyi előnnyel járnak. A fogyás elősegítése mellett a rostok segítenek a rendszeresség fenntartásában, lassítják az emésztést, és megakadályozzák a vércukorszint hirtelen megugrását, így a nap folyamán egyenletesebb energiát biztosítanak.

Ráadásul a bélrendszerben található baktériumok rostokkal táplálkoznak. Ezért a rostfogyasztás kulcsfontosságú a változatos és kiegyensúlyozott bélmikrobiom szempontjából, amely az immunrendszer működésében is szerepet játszik.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságok

A zöldségekben és gyümölcsökben található antioxidánsok óriási szerepet játszanak a szervezet sejtjeinek védelmében azáltal, hogy semlegesítik a káros szabad gyököket, így csökkentik a betegségeket okozó gyulladást. Vörös árnyalatát a rengeteg antioxidáns adja. A málna tele van különleges antioxidánsokkal, úgynevezett antociánokkal. A gyümölcsök emellett kiváló forrásai a C-vitaminnak is.