Nő zuhanyzás közben a haját mossa

Ez történik a hajaddal, ha nem mosod többé

Sokak számára furcsa trend terjed a TikTokon: számtalan felhasználó lemondott a samponról és természetesen hagyja tisztulni a haját. De biztos, hogy ez jó döntés? Szakértők válaszolták meg.


#dirtyhair és #dirtyhairstyle kulcsszavak alatt számtalan videóba futhatunk a TikTokon, amiken az emberek elfogadják a hajukat természetesen és megválnak a samponoktól és azok használatától. De vajon ez tényleg jó dolog, és mi történik igazából a hajunkkal és a fejbőrünkkel, ha nem mossuk meg rendszeresen?

Mi történik, ha nem mossuk rendszeresen a hajunkat?

Ha képtelen vagy 2-3 napnál több időt hagyni a hajmosások között, akkor valószínűleg kíváncsi vagy rá, hogy mi történik hosszabb kihagyás után, hiszen sosem tapasztaltad.

„Sokan azt hiszik, hogy a hosszabb mosási időközök egészségesebbé teszik a hajukat, de ez nem feltétlenül igaz”

– mondja Tom Smith stylist és hajtrend szakértő.

„Míg magát a hajat nem kell minden nap megmosni, a fejbőrt, akárcsak a bőr többi részét ápolni kell és a napi mosás - kompatibilis termékek használata mellett – nem szabadna, hogy problémát okozzon”

– javasolja Smith.

Akkor a hajmosás nem roncsolja a hajat?

„Ez alapvetően egy hülyeség, régi teória, hogy egészségesebb, ha nem mosunk minden nap hajat. Nem a minden napos fejbőr mosás károsítja, hanem az, amit utána csinálunk. A rendszeres hajmosás és a légszárítás ugyanis ápolja a fejbőrt, és segít a haj jobb növekedésének”

magyarázta a szakértő az Independentnek.

„Ha a hajad rendszeresen szennyeződik, akkor a fejbőröd pórusai eltömődnek. Ha nem mosod meg a hajad, mondjuk 17 napig, akkor a szennyeződések rétegei megülnek a bőrödön és a fejbőrödön. Ezáltal vékonyabbá és törékenyebbé válik, vagyis könnyebben sérül a haj.”

Összeségében az, hogy a hajad tisztítsa magát egy mítosz, és ezt nem lehet elérni. A fejbőrön ugyanis a szennyeződések csak rétegeződnek az idővel, ami az eltömített pórusokkal gátolja hosszútávon a haj egészséges növekedését.

Tehát fontos a rendszeres tisztítása a fejbőrünknek, csak találjuk meg az ideális, megfelelő termékeket, amik nem roncsolják sem a hajunkat sem a fejbőrünk állapotát.

Nyitókép: Shutterstock