Hajvasalót a kezében tartó nő

Ezért ne vasald ki soha nedvesen a hajad

A szuper sima, egyenes haj mindig divatos, de fontos tudni, hogyan érhetjük el ezt a külsőt úgy, hogy közben a hajunk egészséges maradjon. Úgy tűnik, a nedves haj kiegyenesítésével nem sok jót érünk el.

A nedves haj kiegyenesítése sok kárt okoz, és ez minden hajtípusra igaz. Mivel többek között súlyos hőkárosodást okozhat, fontos, hogy mindig teljesen megszárítsuk a hajunkat, mielőtt kiegyenesítenénk.

„A haj nedvesen a leggyengébb, és a hajvasaló magas hője a hajban lévő vizet gőzzé változtathatja, ami hajtöredezéshez és a kutikula károsodásához vezethet. Ez göndörödést, töredezett hajvégeket és néha még égett szagot is eredményezhet”

– magyarázza Dawna Jarvis profi fodrász.

Hozzáteszi, hogy a nedves haj kiegyenesítése elszínezheti a hajat is, különösen, ha valaki szőke. Ha a haj egyszer megsérül a nedves állapotban történő kiegyenesítés miatt, elveszítheti rugalmasságát, és olyan változásokat okozhat, minta fokozott hajtöredezés, a göndörség és a haj kezelésének nehézsége.

Nem számít, milyen típusú hajunk van, a nedves haj kiegyenesítése senkinek sem tesz jót, emellett, ha egyszer már károsodott a haj, hosszú időbe telhet a helyreállítása, különösen akkor, ha többször is kiegyenesítjük vizes állapotban.

Dr. Dustin Portela, az egyesült államokbeli Treasure Valley Dermatology szakorvosa szerint a hajszárítás még mindig jó, mert a hőmérséklet nem olyan forró, amint a levegő a hajhoz ér. Jarvis szerint egy másik fontos szempont, hogy a haj soha nem is egyenesedik ki teljesen, ha vizes állapotban simítjuk ki.

A hajkiegyenesítés legjobb módja

Az első és legfontosabb lépés tehát a haj kiegyenesítésekor, hogy az teljesen száraz legyen. Ha még nem száradt meg teljesen, szárítsuk meg levegőn, vagy hajszárítóval. A másik fontos szempont, hogy ha már a hajvasalás mellett döntünk, mindenképpen használjunk hővédőt.

Ezek után Jarvis a következő lépéseket ajánlja a haj kiegyenesítéséhez:

  1. Válasszuk szét a száraz hajat kis szakaszokra.
  2. Egyenesítsük ki a hajat, a hajtövektől a hajvégek felé haladva.
  3. Állítsuk be a hajvasaló hőmérsékletét a hajtípustól függően.A finomabb hajhoz alacsonyabb hőmérsékletet, a vastagabb és göndör hajhoz pedig magasabb hőmérsékletet kell alkalmazni.
  4. A hővédő mellett alkalmazzunk kondicionáló kezelést, mely rugalmasságot és erősséget ad a hajnak, így idővel nem veszíti el a természetes textúráját.
  5. Használjunk hajszárító kefét. Ez egyszerre segít megszárítani és kibogozni a természetesen göndör hajat.

Nyitókép: Shutterstock