egy nő hallását vizsgálja egy doktornő

Erre a 4 szokatlan tünetre figyelj, mert halláskárosodást jelezhet

Bár gyakran úgy gondolunk a halláskárosodásra, mint ami csak a sokkal idősebb emberekkel fordul elő, valójában ez nem így van.


Az Országos Siketség és Hallászavarok Intézete (National Institute of Deafness and Hearing Disorders) szerint az Egyesült Államokban 12 éves kor felett minden 8. emberből 1 mindkét fülén halláskárosodással küzd, és körülbelül 28,8 millió amerikai felnőtt részesülhetne hallókészülékben.

Bár a konkrét hallásprobléma a legnyilvánvalóbb jele annak, hogy meg kellene vizsgáltatnunk a fülünket, nem ez az egyetlen. Audiológusokat kértünk meg, hogy osszák meg velünk a legfontosabb jeleit annak, hogy itt az ideje a hallásellenőrzésnek.

​1. Nehezen tudsz lépést tartani a beszélgetésekkel.

Ha beszélgetések közben állandóan azt kérdezgeted, hogy „mi?", akkor lehet, hogy itt az ideje, hogy ellenőriztesd a füled. A hallásprobléma magában foglalhatja azt, hogy nehezen hallasz háttérzaj jelenlétében, vagy rendszeresen megkéred az embereket, hogy ismételjék meg, amit mondtak, illetve gyakran félrehallasz dolgokat.

​2. Nagyon fel kell tekerned a tévé hangerejét

Akár mások mondják neked, hogy halkítsd le a tévét, akár megdöbbenve nézed a hangerőgombon látható számot, ez annak a jele lehet, hogy itt az ideje, hogy megvizsgálják a füledet.

​3. Cseng a füled

egy n\u0151 f\u00fcl\u00e9t vizsg\u00e1lja a doktorn\u0151

Fotó: Shutterstock

Bár a fülcsengés (vagy fülzúgás) nem mindig a halláskárosodás jele, de lehet az is. Egyesek tartós csengést, zúgást, fájdalmat vagy nyomást tapasztalhatnak az egyik vagy mindkét fülben. Az is előfordulhat, hogy az egyik oldalon nehezen hallasz, nehéz megkülönböztetned, honnan jönnek a hangok, vagy a saját hangod másképp hangzik.

​4. A természetes hangok nehezen hallhatók

Ha hirtelen nehezen hallod a természet hangjait − gondolj a madárcsicsergésre vagy az eső esésére −, az vörös zászló lehet. Ez a hétköznapi háztartási hangokra is vonatkozhat, például az irányjelzőre, a forró vízre vagy a mosógép hangjára.

​A hallásvizsgálat létfontosságú − még akkor is, ha fiatal vagy

Bár kétségtelenül bosszantó, ha nem hallasz semmit, a halláskárosodás késői diagnózisának hosszú távú egészségügyi következményei is vannak.

Ha nem kezelik, a halláskárosodás jelentős kihívást jelent az egészséges öregedés szempontjából. Kutatások bizonyították, hogy a kezeletlen halláskárosodás összefügg a fokozott társadalmi elszigeteltséggel és magányossággal, egyensúlyi problémákkal és az esések kockázatával, és az agyi egészség és a szellemi élesség csökkenésével is összefüggésbe hozható.

Pár módszer, amellyel érdemes védened füled az életkor előrehaladtával

Kerüld a zajos helyeket, amikor csak lehetséges, és használj füldugót, fülvédőt vagy zajszűrő fejhallgatót, amikor hangos zajok közelében vagy. Fontos, hogy tévénézéskor, zenehallgatáskor és fülhallgató vagy fejhallgató használatakor a hangerőt visszafogd. Ha zajos városrészen élsz, az is hasznos lehet, ha hangszigeteled otthonod egyes részeit.

Forrás: Buzzfeed

Nyitókép: Shutterstock