Órát csipesszel tartó kötelet elvágó olló - halogatás koncepció

Szeretnéd abbahagyni a halogatást? Ezzel a trükkel megteheted!

Egy nemrég végzett kísérletben a kutatók néhány ügyes trükköt alkalmaztak, hogy megváltoztassák az emberek felfogását a feladatról.

Az emberek hamarabb nekilátnak egy feladatnak, ha azt hiszik, hogy az a jelenük része, derül ki a kutatásból. A halogatás elkerülésének kulcsa tehát abban rejlik, hogy a feladatot ne a jövőhöz tartozó feladatnak, hanem a jelen részének érezzük.

A tanulmányban a kutatók néhány trükköt alkalmaztak, hogy a résztvevők azt higgyék, hogy egy feladat a jelen vagy a jövő része. Az egyik során néhány résztvevő egy április 24-i napon kapott egy feladatot, melynek teljesítésére öt napot kaptak.

Más kísérleti személyeknek ugyanezt az öt napot adták meg a feladat elvégzésére, de csak április 28-án, így a határidő májusra esett.

Az első csoport tagjai úgy érezték, hogy a feladat a jelenükhöz tartozik, ezért nagyobb valószínűséggel vágtak bele annak elvégzésébe, míg a második csoportba tartozók a májusi teendők közé sorolták a feladatot, így kisebb valószínűséggel kezdték azt el.

Mindkét csoportnak ugyanannyi idő,, öt nap állt rendelkezésére elvégezni a feladatot, így csak a felfogás okozta egyesek halogatását.

Dr. Yanping Tu, a tanulmány első szerzője elmondása szerint a legfontosabb lépés a dolgok elvégzésében az, hogy elkezdjük.

„Ha soha nem kezdjük el, akkor nem is tudjuk befejezni. De ez a sürgetettség, az a szükséglet, hogy valóban dolgozzunk egy feladaton, akkor jelentkezik, ha a feladatot az ember jelenének részeként látja”

– tette hozzá.

Bármely új projekt elkezdésének trükkje az, hogy annak legkönnyebb és/vagy legélvezetesebb részét válasszuk ki és azt csináljuk. Bármilyen módon, amivel rávehetjük magunkat, hogy belekezdjünk, a feladatot a jelenünkbe teszi, és beindítja a motivációnkat.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock