Ágyban tévét néző nő

Ezért kellene kidobnod a tévét a hálódból

A lefekvés előtti egy-két óra ideális időnek tűnhet a kikapcsolódásra és a tévézésre, de más kérdés, milyen hatással lehet az alvásra.

Köztudott, hogy a lefekvés előtti tévénézés vagy számítógépezés káros az alvásra, mivel a kék fény elnyomhatja a szervezet melatonintermelést és felboríthatja a cirkadián ritmust.

A kék fény a szemünk retináját elérve azt a jelzést küldi az agyunknak, hogy valójában még nincs éjszaka, így nincs itt az ideje az alvásnak, magyarázza Dr. Aarti Grover, a Tufts Medical Center alvásgyógyászati központjának orvosigazgatója. Ennek következtében a melatonintermelés akkor zuhan le, amikor a csúcsponton kellene lennie.

Ha éjszaka mégis sokáig bámuljuk a tévé vagy laptop képernyőjét Grover azt javasolja, hogy csökkentsük a fényerőt és az éjszakai üzemmódot használjuk.

A kutatás kimutatták, hogy ha képernyőt nézünk, az összességében zavaróan hat az alvásra, ezért érdemes lefekvés előtt legalább fél órát, ideális esetben egy órát vagy még többet szünetet tartani a képernyők előtt.

Ehhez hozzátartozik az is, hogy ne hagyjuk bekapcsolva a tévét, mert a hangerő a reklámszünetek vagy a hirdetések miatt megváltozhat, és ez akkor is megzavarhat minket, ha másnap nem is tudatosul bennünk. Ha mégis, újra, meg újra belefutunk ebbe a problémába, hogy elalszunk az aktívan működő képernyő előtt, állítsuk be a készülék alvásidőzítőjét.

Mivel a tévét általában távolról nézik, talán kisebb hatást gyakorol az alvásra, mint a telefon, mondjaWendy Troxel, a RAND Corporation kutatóintézet vezető viselkedés- és társadalomtudósa. A kisebb képernyők nagyobb negatív hatással lehetnek, mivel az emberek általában közelebb tartják őket az arcukhoz és a szemükhöz.

Az ágyban tévézés hatása a párkapcsolatra

Troxel szerint néhány pár számára a lefekvés előtti közös kedvenc sorozatnézés a kötődés egy formája lehet, egy kellemes módja a kikapcsolódásnak és a lazításnak, a lényeg, hogy a párok együtt nézzék.

Sok pár külön-külön, a saját készülékén nézi a saját műsorait, ami csökkenti a kapcsolatteremtés képességét, míg a közös filmnézés lehetőséget ad arra is, hogy támogassák egymást abban, hogyan szabjanak határt annak, mikor kapcsolják ki a tévét.

Nem mindegy a műfaj

Egyes műsorok és filmek jobbak lefekvés előtt, mint mások. Az akció dús vagy erőszakos filmek és sorozatok például megzavarhatják egyesek alvását, felpörgethetnek vagy szorongást okozhatnak.

Ha tudunk, tévézés helyett próbáljunk meg olyan pihentető tevékenységet találni a lefekvés előtti órában, amely nem foglalja magában a képernyőt, például olvassunk könyvet (bár az e-olvasó nem bocsát ki kék fényt, a háttér világítás zavarhatja a cirkadián ritmust), hallgassunk hangoskönyvet, podcastot vagy halk, nyugtató zenét.

Emellett egy nem túl forró, lazító fürdés vagy az alvás előtti meditáció is hatékony lehet.

(USA Today)

Nyitókép: Shutterstock