Egy ember Netflixet néz a TV-n.

Nagyon káros, eddig nem ismert hatásai vannak a tévénézésnek

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) szakfolyóiratban ezen a héten közzétett új kutatások azt mutatják, hogy a tévénézés valószínűleg sokkal rosszabb hatással van a hosszú távú kognitív eredményekre, mint sok más gyakori szabadidős tevékenység.


Úgy tűnik, hogy a tévénézés szoros összefüggésben áll a demencia kialakulásával.

Eredményeink arra utalnak, hogy a szabadidős tevékenységeink során végzett ülőtevékenység agyi hatásai valóban függetlenek attól, hogy fizikailag mennyire vagyunk aktívak. A szellemi aktivitás, például a számítógép-használat, kulcsfontosságú módja lehet annak, hogy ellensúlyozzuk a demencia fokozott kockázatát, amely a passzívabb ülőtevékenység, például a tévénézés miatt áll fenn

– mondta Gene Alexander, az Egyesült Arab Emírségek Arizonai Egyetemének kutatója és a tanulmány társszerzője egy nyilatkozatban.

A UK Biobank adatait felhasználva – amely anonim módon egészségügyi adatokat szolgáltat a kutatóknak – Alexander, a UArizona és a Dél-kaliforniai Egyetem munkatársai több mint 145 000 60 éves és idősebb résztvevőt vizsgáltak. Egyiküknél sem diagnosztizáltak demenciát, amikor a projekt 2006-ban elkezdődött, de körülbelül 12 év elteltével több mint 3500-an demenciás esetre lettek figyelmesek.

Általánosságban azt találták, hogy a tévénézés vészjóslóan összefügg a későbbi demencia-diagnózissal. És nem, nem csak arról van szó, hogy a tévénézők ülnek, ami szintén összefüggésbe hozható a demenciával; ehelyett azt találták, hogy a kognitív szempontból komolyabb agyi aktivitást igénylő ülő tevékenységek, például a számítógép használata sokkal kevésbé kártékony, mint a tévézés.

Nem önmagában az ülve töltött idő, hanem a szabadidőben végzett ülő tevékenység típusa befolyásolja a demencia kockázatát. Korábbi tanulmányokból tudjuk, hogy a tévénézés a számítógépezéshez vagy az olvasáshoz képest alacsony szintű izomtevékenységgel és energiafelhasználással jár. A számítógép-használat során fellépő viszonylag nagyobb szellemi stimuláció ellensúlyozhatja az ülés negatív hatásait

– mondta a közleményben a tanulmány vezető szerzője, David Raichlen, az UArizona egykori, a USC jelenlegi professzora.

Úgy tűnik, a fizikai aktivitás valamilyen szinten megakadályozza a kognitív hanyatlást, de nem mindegy, hogy mit csinálunk, miközben vegetálunk.

Hogy pontosan miért, azt nehéz megmondani, bár csábító a feltételezés, hogy az agyunk aktív használata egészségesebbé tesz bennünket, mint a videótartalmak passzív fogyasztása. Az összefüggés azonban értékes útmutatást adhat az embereknek arra vonatkozóan, hogyan töltsék az idejüket idősebb korukban.

Nyitókép: Unsplash

Forrás: Futurism