Görögdinnyét evő, vidám lányok

5 hangulatjavító étel, amik szakértők szerint is ténylegesen működnek

Nem csodaszerek, de sokat segíthetnek a hangulat javításában.„Az ételek, a hangulat és a szorongás közötti kapcsolat egyre nagyobb figyelmet kap”

– mondja Dr. Uma Naidoo táplálkozáspszichiáter.

A táplálkozáspszichiátria egyre növekvő szakterület, amely azt kutatja, hogy még a kis étrendi változtatások is mérhető hatással lehetnek a mentális egészségre. Például már olyan változtatásokkal, mint a feldolgozott élelmiszerek visszaszorítása, és a több zöldséget, sovány fehérje és egészséges zsírok fogyasztása, elkezdhetjük pozitívan befolyásolni saját mentális egészségünket.

„Ma már számos olyan adatunk van, amely alátámasztja azt a hipotézist, hogy az egészséges táplálkozás javíthatja a hangulatunkat. Számos megfigyeléses vizsgálat is kimutatta, hogy a különféle egészséges táplálkozási minták, különösen a mediterrán étrend, a depresszió kockázatának csökkenésével jár, míg az ultra-feldolgozott élelmiszerek vagy a ′pro-gyulladásos' étrend magas bevitele a depresszió fokozott kockázatával jár együtt”

– mondja Dr. Wolfgang Marx, az ausztrália Deakin University Élelmiszer és Hangulat Központjának vezető kutatója és a Nemzetközi Táplálkozáspszichiátriai Kutatási Társaság elnöke.

E megállapítások alapját a bél-agy tengelynek nevezett, egyre növekvő megértése képezi, amely kifejezés kiemeli, hogy a jól táplált bélrendszer milyen szerepet játszhat a hangulat szabályozásában.

„ A táplálékból származó információk eljutnak az agyunkba, és hatással vannak az általános mentális egészségünkre. A hangulatért és a megismerésért felelős szerotonin neurotranszmitter receptorainak több mint 90%-a a bélben található, ami rávilágít arra, hogy milyen erős ez a táplálkozás és a hangulat közötti kapcsolat”

– magyarázza Naidoo.

Hangulatjavító élelmiszerek

Naidoo elmondása szerint az egészséges, teljes értékű élelmiszerekben gazdag étkezési szokásokkal rendelkező emberek pozitív mentális egészséggel korrelálnak.

„A feldolgozott, cukros ételekben gazdagabb étrenddel rendelkezők a rossz mentális egészség tüneteivel, például depresszióval és szorongással hozhatók összefüggésbe.”

Bár a szakértők által ajánlott élelmiszerek minden bizonnyal táplálóak, egyik sem kínál varázslatos gyógymódot, mutat rá Marx.

„Nincs egyetlen tápanyag vagy vegyület sem, amely felelős a mentális egészség javításáért, ezért olyan étrendet javasolunk, amely sokféle tápanyagban gazdag élelmiszert tartalmaz. Koncentráljunk az idővel történő általános étrendi bevitelre, és ne egyes tápanyagokra, élelmiszercsoportokra vagy akár csak arra, hogy mit ettünk egyetlen étkezés során.”

Íme néhány olyan élelmiszer, amelyet a szakértők ajánlanak:

1. Lazac

Klinikai kísérletek során kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavak javítják a depressziós tüneteket. A jó források közé tartoznak a zsíros halak, mint a lazac, a makréla és a szardínia, valamint a dió, a chia mag és a lenmag.

2. Komplex szénhidrátok

A teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek és keményítőtartalmú zöldségek mind idetartoznak, melyek egyenletes glükózfelszabadulást biztosítanak, ami elengedhetetlen az agyműködéshez. Emellett serkentik a szerotonin termelődését, elősegítve a nyugalom és a jó közérzet érzését.

3. Gyümölcsök, zöldségek

Tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek támogatják az általános egészséget, beleértve az agy egészségét is. Törekedjünk a színes választékra, hogy a tápanyagok széles skáláját biztosítsuk.

4. Triptofán

A triptofán a szerotonin egyik aminosav-előanyaga, ezért keressük az olyan élelmiszereket, mint a pulyka, a csirke, a tojás, a tejtermékek, a diófélék és a magvak. Ha pedig ezeket a triptofánban gazdag ételeket szénhidrátokkal kombináljuk, az fokozhatja a szerotonin termelődését.

5. Probiotikumok

A probiotikumok elősegítik az egészséges bélmikrobióta kialakulását, ami pozitívan befolyásolhatja a hangulatot, ami a probiotikus élelmiszerek és a szociális szorongás csökkentése közötti lehetséges kapcsolat miatt van. A probiotikumokban gazdag élelmiszerek, például savanyúságok, savanyú káposzta és kefir fogyasztása kevesebb tünettel járt együtt.

(Huffpost)

Nyitókép: Shutterstock