Depressziós vagy melankolikus hangulatban az ablaknál ülő nő, kint esik az eső

Az időjárás és az éghajlatváltozás kihathat a hangulatra és az energiára

Sokak hangulatát megkeserítheti az időjárás, sőt, az éghajlatváltozás is.


Ha sivatagi éghajlaton élünk, egy hűvös, szeles nap kellemes változatosságot nyújthat. Hasonlóképpen, a forró, párás nyári napok egyenesen nyomorúságosnak tűnhetnek, ha kerékpárral vagy gyalog megyünk munkába.

A személyes preferenciáknak is sok közük van ahhoz, hogy az időjárás hogyan hat ránk. Egy 497 kamasz és édesanyjuk bevonásával készült, 2011-ben végzett kutatás szerint az emberek általában négy kategória egyikébe esnek:

 • A nyár szerelmesei: meleg és napos időben javul a hangulatuk
 • Nyárgyűlölők: meleg és napos időben romlik a hangulatuk
 • Esőgyűlölők: esős időben romlik a hangulatuk
 • Nem érintett: nem befolyásolja különösebben a hangulatukat az időjárás.

Az egyéni különbségektől eltekintve az időjárás és az éghajlat néhány fő módon befolyásolja az embereket. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan befolyásolhatja az időjárás az érzelmeinket, kik lehetnek a legérzékenyebbek az időjárás változásaira, és hogyan hathat az éghajlatváltozás a mentális egészségre.

Az időjárás sokféleképpen befolyásolhatja a mentális egészséget:

1. Hangulat

A következő időjárási viszonyok a legtöbb ember számára alacsony és magas hangulattal járnak:

Rossz hangulat:

 • alacsony hőmérséklet (10°C alatt) vagy magas hőmérséklet (21°C felett),
 • magas páratartalom
 • csapadék és köd
Magas hangulat:
 • közepes hőmérséklet (általában 10°C és 21°C között)
 • magas légnyomás és tiszta égbolt
 • napfény

2. Energia

Általában a hideg időjárás jelzi a szervezetünknek, hogy nyugalomba vonuljon és téli álmot aludjon, ami kevesebb energiát eredményez a téli hónapokban. A melegebb hőmérséklet fokozhatja az energiát és a hangulatot, de csak a 21 °C küszöbértékig. Ezt követően elfáradhatunk, és késztetést érezhet arra, hogy elmeneküljünk a meleg elől.

A napfény szintén hatással van az energiára: a fény azt üzeni a cirkadián órának, hogy maradjon ébren, a sötétség pedig azt üzeni az agynak, hogy ideje pihenni. Más szóval a hosszú, világos napok energiával tölthetnek fel. A rövid vagy felhős napokon azonban kevesebb fény ösztönöz minket az ébrenlétre, így a szokásosnál is álmosabbnak érezhetjük magunkat.

3. Stressz

Ha valaha is éreztünk már bizsergő, nyugtalanító érzést vihar előtt, akkor valószínűleg a szervezetünk érzékelte a légköri nyomás csökkenését. Egy 2019-es állatkísérlet szerint a légköri nyomás csökkenése aktiválhatja a felső vestibularis magot (SVN), az agynak azt a részét, amely az egyensúlyt és az érzékelést irányítja. Ez a tanulmány egereket érintett, de az embereknek is van SVN-jük.

A tanulmány szerzői szerint az SVN a vihar előtt felborzolhatja a szervezet stresszrendszerét, ami miatt idegesnek érezhetjük magunkat. A keringő stresszhormonok érzékennyé tehetik az idegvégződéseket is, ami lehet az oka annak, hogy egyeseknél a krónikus fájdalom fellángol, amikor alacsony a légnyomás.

A magas hőmérséklet szintén növelheti a stressz-szintet. Régebbi kutatások szerint az emberek a melegebb hónapokban ingerlékenyebbek, sőt agresszívebbek. A 2018-as kutatás a magasabb hőmérsékletet a fokozott nyugtalansággal és szorongással hozza összefüggésbe.

4. A világos gondolkodásra és megalapozott döntések hozására való képesség

A meleg, napos időjárás befolyásolhatja az agyműködést:

 • fokozza a memóriát
 • nyitottabbnak érezzük magunkat az új információk iránt
 • javítja a figyelmetlenséget, ha ADHD-sak vagyunk.

A meleg időjárás hajlamosabbá teszi az embereket a pénzügyi kockázatokkal szembeni toleranciára is. Ha úgy érezzük, hogy a melegebb hónapokban több impulzív befektetést vagy vásárlást hajtunk végre, az időjárás lehet az egyik oka ennek.

Ezek a hatások azonban csak akkor jelentkeznek, ha ténylegesen kimegyünk a szabadba. Ha egyszerűen csak kinézünk az ablakon egy napsütéses napon, valószínűleg nem lesz nagy hatása.

5. Öngyilkossági kockázat

Bizonyított, hogy tavasszal és kora nyáron nagyobb valószínűséggel kísérelnek meg öngyilkosságot, mint bármely más évszakban. A kutatók nem tudják pontosan, hogy miért alakul ki ez a minta, bár van néhány elméletük:

 • A több napfény és napsugárzás a neurotranszmitterek szintjének változását idézheti elő.
 • A gyorsan emelkedő hőmérséklet kiválthat egy hangulati epizódot, különösen a bipoláris zavarban szenvedőknél.
 • A magas pollenkoncentráció gyulladást idézhet elő az agyban, és ronthatja a mentális tüneteket.

Bár az időjárási változások önmagukban valószínűleg nem késztetnek valakit öngyilkossági kísérletre, további kiváltó okként szolgálhatnak egy már veszélyeztetett személy számára.

Ki a legérzékenyebb az időjárás változásaira?

Sok ember számára az időjárás csak jelentéktelen hatással van a mentális és fizikai egészségre. A meteoropátiával élő emberek 30%-ának azonban az időjárás változása olyan tüneteket okozhat, mint:
 • ingerlékenység
 • migrén
 • álmatlanság
 • koncentrációs zavarok
 • fájdalom a régi hegek vagy sérülések körül

Ezek a tünetek megszűnnek, ha az időjárás javul.

A meteoropátia leggyakrabban a következőket érinti:

 • nők
 • idősebb felnőttek
 • magas neurotikus személyiségjegyekkel rendelkező emberek
 • akiknek diagnosztizált hangulatzavaruk van

A meteoropátia önmagában nem diagnózis, de súlyosbíthatja a hangulati tüneteket.

Az időjárásnak is elismert szerepe van a következő körülményekben:

Szezonális depresszió

A szezonális mintázatú major depressziós zavar (MDD), amelyet szezonális affektív zavar (SAD) néven ismerhetünk, olyan depressziós tünetekre utal, amelyek csak az év bizonyos időszakaiban jelentkeznek.

A legtöbb ilyen típusú depresszióban szenvedő ember az őszi és téli hónapokban olyan tüneteket tapasztal, mint a szomorúság, az álmosság és a fokozott étvágy, de tavasszal és nyáron nincsenek tünetei.

Néhány szezonális depresszióban szenvedő embernél azonban a tünetek ellenkező mintát követnek: a tavaszi és nyári meleg, napos időjárás kiváltja a depressziós tüneteket, a hidegebb téli hónapok pedig enyhülést hoznak. A tavaszi vagy nyári depresszió tünetei közé tartozhat a nyugtalanság, az álmatlanság és a rossz étvágy, valamint a rossz hangulat.

Major depresszió

A súlyos vagy major depresszió az év bármely szakában előfordulhat, a tünetek azonban gyakrabban jelentkezhetnek a hűvösebb időjárás alatt. Egy kelet-európai tanulmány szerint, amelyben közel 7000 résztvevő vett részt, nagyobb valószínűséggel jelentkeznek depressziós tünetek:
 • novemberben vagy decemberben
 • amikor a hőmérséklet 0°C alá csökken
 • amikor a szél sebessége nagyobb, mint az előző napokon
 • ha az elmúlt 2 napban havazott

Bipoláris zavar

A bipoláris zavarban szenvedők közül körülbelül minden negyedik ember számol be szezonális mintázatról a hangulati tüneteiben. Úgy tűnik, hogy a hőmérséklet a legfontosabb kapcsolat a szezonalitás és a bipoláris tünetek között.

Bár a tanulmányok eredményei eltérőek, van némi általános konszenzus: a depressziós epizódok gyakrabban fordulnak elő télen, a mániás epizódok pedig gyakrabban tavasszal és nyáron.

A 2020-as kutatás arra is utal, hogy a bipoláris zavarban szenvedők közül azok, akiknek a kórtörténetében már volt öngyilkossági kísérlet, hajlamosabbak az időjárásra való érzékenységre és súlyosabb meteorológiai tünetekre. A nagyobb számú öngyilkossági kísérlettel rendelkező résztvevők magasabb pontszámot értek el a meteoropátiát vizsgáló teszteken.

Az éghajlatváltozás hatása

A szélsőséges időjárás szinte mindenkit érint, nem csak a meteoropátiára hajlamos embereket. Egy 2016-os tanulmány szerint a 21 °C feletti hőmérséklet:

 • csökkentheti a kívánatos érzelmeket, például az örömöt
 • növelheti a nemkívánatos érzelmeket, például a dühöt
 • hozzájárulhat a fáradtsághoz

A tanulmány megállapította, hogy az enyhe és a zord éghajlaton élő egyének nagyjából ugyanúgy reagáltak a hőhatásra. Másképp fogalmazva, mivel az éghajlatváltozás minden évben növeli a forró napok számát az Egyesült Államokban, egy hűvösebb államba költözés valószínűleg nem fog megvédeni minket.

Egy 2017-es kutatás szintén összekapcsolta az éghajlatváltozás okozta hőmérséklet-emelkedést az erőszak növekvő szintjével világszerte. Ahogy a hőmérséklet melegszik, úgy nő a stressz, az impulzivitás és az agresszió. Az aszályok és a terméshiány szintén nagyobb versenyt okozhatnak az erőforrásokért.

Hogyan lehet megbirkózni?

Az időjárást nem tudjuk megváltoztatni, de lépéseket tehetünk a közérzetünkre gyakorolt hatásainak enyhítésére.

Ha azt gyanítjuk, hogy érzékenyek lehetünk az időjárás változásaira, fontoljuk meg az alábbi tippeket:

 • Vezessünk hangulatnaplót, hogy nyomon követhessük, hogyan hatnak ránk a különböző időjárási viszonyok
 • Figyeljük az időjárás-előrejelzést, hogy a nehéz napokra stresszmentes időbeosztást készíthessünk
 • Maradjunk beltérben zord időjárás esetén.

Ha otthonunkban nincs fűtés vagy légkondicionáló, érdemes felkeresnünk a legközelebbi sürgősségi melegedő- vagy hűtési központot. A meteorpanasz jellemzően legfeljebb néhány napig tart, és megszűnik, amint az időjárás javul. Ezek a tünetek bosszantónak vagy kellemetlennek érezhetők, de általában nem siklatják ki teljesen a mindennapi rutint.

Ennek ellenére sosem árt felkeresni egy egészségügyi szakembert, ha úgy tűnik, hogy az időjárás folyamatosan befolyásolja a hangulatunkat. Ők segíthetnek kizárni a háttérben meghúzódó betegségeket, és további útmutatást adhatnak a kezelési lehetőségekről.

(Healthline)

Nyitókép: Shutterstock