Egy lány szívószállal, több pohárból tejet iszik

Ez a 3 ital segíti levinni a magas vérnyomást

Ha komolyan gondolod, hogy étkezési szokásaid módosításával küzdenél a magas vérnyomásod ellen, akkor érdemes kipróbálnod ezeket a szívbarát italokat, melyek amellett, hogy nagyon finomak, rengeteg hasznos tápanyaggal is szolgálnak, melyek szükségesek a szív jólléte szempontjából, ezáltal segítenek enyhíteni a hipertóniát.


A magas vérnyomással rendelkező emberek valószínűleg tudatában vannak, hogy ételeikben és italaikban vissza kell venniük a túlzott nátriumbevitelt (azaz a sót), valamint az egészségtelen zsírokat és a cukros édességeket és üdítőket is. Emellett pedig sok friss gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztaniuk. Folyadék tekintetében sem mindegy, hogy mit választ a beteg, éppen ezért szedtünk össze három kiváló választást, melyek bármikor jól jöhetnek.

1. Alacsony zsírtartalmú vagy zsírszegény tej

A tej magas foszfor-, kálium- és kalciumtartalmú, emellett jelentősen található benne D-vitamin is, ezek pedig köztudottan hozzájárulnak az egészséges vérnyomáshoz. Egy tanulmány azt is bebizonyította, hogy a magasabb zsírtartalmú fajtákat érdemes félzsíros vagy zsírszegény tejre cserélni, ugyanis azok szabadabbá teszik a véráramlást az érrendszeren keresztül.

2. Hibiszkusz tea

Kutatók szerint a hibiszkusz tea olyan antioxidánsokat tartalmaz, melyek növelik az erek ellenálló-képességét, így kevesebb a szűküléssel járó károsodásokat szenvedhetnek el. Rengeteg teakeverék tartalmazza ezt a növényt, a teljes hatás eléréséhez viszont elég sokat kell fogyasztani belőle. Szakértők szerint napi három csésze az ideális, és hat percen keresztül érdemes áztatni.

3. Gránátalmalé

A káliummal és más szívbarát tápanyagokkal teli gránátalmalé háromszor annyi antioxidánssal rendelkezik, mint a zöld tea vagy a vörösbor, éppen ezért ott van a helye minden vérnyomás problémákkal rendelkező ember konyhájában.

Amit viszont mindenképp kerülni kell, az az alkohol. Egy kis bor még pozitív hatásokkal is járhat, de a túl sok mennyiség hosszú távon nagyon megnövelheti a pulzust, valamint más káros hatásai is lehetnek. A tudósok kísérletei szerint a magas vérnyomással járó tünetek már akár kettő-négy heti alkoholmentességtől is jelentősen csökkenhetnek.

Nyitókép: Unsplash/The Humble Co.

Forrás: Eating Well