Felüléseket végző nő

A napi felülések nem segítenek a hasi zsír eltüntetésében

Bár számos cikk kering arról az interneten, hogyan lehet eltüntetni a hasi zsírt hatásosan, tudósok most azt állítják a zsírvesztés helyét illetően, hogy nem lehet célzottan fogyni.

1. Zsírraktárun energiaforrásként való elégetése

A testünkben tárolt zsír trigliceridek formájában jelenik meg. Ez a lipidek vagy zsírmolekulák egy olyan típusa, amelyet energiaként tudunk felhasználni. A táplálékkal elfogyasztott zsírok mintegy 95 százaléka triglicerid, amivé alakítja szervezetünk az elfogyasztott, fel nem használt energiát is evés közben.

A triglicerideket az adipocitáknak nevezett speciális zsírsejtek tárolják, majd a véráramunkba jutva a zsírszövetbe – ez a testzsír – szállítódnak. Ez az egész testünkben megtalálható, de elsősorban bőr alatti zsír formájában, valamint zsigeri zsírként, a belső szerveink körül tárolódik. Ennek eredményeképpen a zsírraktárak, amelyeket edzés közben energiaként használunk, a testünk minden részéből származnak, tehát nem csak onnan, ahol zsírt égetnénk.

Egy randomizált 12 hetes klinikai vizsgálatban nem találtak nagyobb javulást a hasi zsír csökkentésében azok között az emberek között, akik a diéta megváltoztatása mellett hasi rezisztencia edzést is végeztek, mint a csak diétás csoportban lévők között.

2. A testünk dönt arról, hol raktározzuk el a zsírt, és honnan veszítjük el azt először

Azt, hogy honnan és milyen sorrendben veszítünk zsírt, három dolog befolyásolja:

  1. A gének: A kutatások szerint génjeink 60 százalékban meghatározhatják, hol oszlik el a zsír.
  2. A nemünk: Testünk a nemünk által meghatározott zsírraktározási jellemzőkkel rendelkezik, így biológailag adott tényező például, hogy a nőknek több zsírtömege van, mint a férfiaknak. Ennek elsősorban az az oka, hogy a női testet úgy tervezték, hogy a terhesség és a szoptatás támogatására zsírtartalékokat tartson, a nők hajlamosak először az arcukról, a vádlijukról és a karjukról fogyni, mivel ezek befolyásolják legkevésbé a gyermekvállalást, míg a csípő, a combok és a fenék körül tárolt zsírt megtartják.

3. A korunk. Az öregedés az izomtömeg, az anyagcsere és a hormonszint változásával jár többek között, ami befolyásolhatja, hol és milyen gyorsan veszítjük el a zsírt. A menopauza utáni nők és a középkorú férfiak hajlamosak zsigeri zsírt raktározni a középső testrész körül, és makacs helynek találják, ahonnan a zsír eltolódik.

3. A vény nélkül kapható étrend-kiegészítők nem tudják hatékonyan megcélozni a zsírégetést

Bár számos reklám állítja, hogy egy-egy tabletta, a hasi zsírvesztéssel kapcsolatos hatásos eredményeit klinikai vizsgálatok és tudományos bizonyítékok" támasztják alá, ez valójában nincs így.

A Sydney-i Egyetem két nemrég készült tanulmánya több mint 120 gyógynövény- és étrend-kiegészítő placebo-kontrollált vizsgálat adatait vizsgálta, az eredmények pedig azt mutatták, hogy egyik termék sem eredményezett klinikailag jelentős testsúly csökkenést a túlsúlyos vagy elhízott emberek körében.

Nyitókép: Shutterstock