Nő fogja a nagy nadrágot

Napi fél csésze ebből az ételből drasztikusan csökkentheti a hasi zsírt

A cukorfogyasztás csökkentése és napi fél csésze rostban gazdag étel elfogyasztása csökkenti a hasi zsír és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.


Egy tanulmány szerint a napi körülbelül 47 gramm cukorbevitel csökkentése – ami egy doboz üdítőnek felel meg – átlagosan 33 százalékkal csökkenti az inzulinelválasztást.

A rostbevitel napi 5 grammal való növelése – ez a mennyiség fél csésze babban van – a hasi zsír 10 százalékos csökkenését eredményezi.

A zsigeri zsír a hasi területen és a belső szervekben tárolt testzsír egy fajtája. Ez a zsírtípus okozza a hasi elhízást, és számos egészségügyi problémával is összefüggésbe hozható, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és a rák.

Dr. Emily Ventura és munkatársai 16 hetes vizsgálatot végeztek túlsúlyos latin-amerikai fiatalokon, akik 12 és 19 év közöttiek voltak.

Azt vizsgálták, hogy a rostfogyasztás növelése és a cukorbevitel csökkentése hatással van-e a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezőire.

A tanulmány szerzői azt írták:

A zsigeri zsír csökkenése a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenését jelzi, tekintve, hogy a teljes testzsírnál nagyobb mértékben a zsigeri zsír [a belső szerveket körülvevő zsír] negatívan kapcsolódik az inzulinérzékenységhez. Azoknál, akik növelték a rostbevitelt, jelentősen csökkent a testtömegindex (-2 százalék vs. 2 százalék) és a zsigeri zsírszövet (-10 százalék vs. nem változott) azokhoz képest, akik csökkentették a rostbevitelt.

A túlsúly vagy az elhízás komoly probléma, ami világszerte érinti a felnőtteket és a gyermekeket egyaránt.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint 2016-ban több mint 1,9 milliárd felnőtt volt túlsúlyos és több mint 650 millió felnőtt küzdött az elhízással.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: PsyBlog