Napi fél csésze ebből az ételből drasztikusan csökkentheti a hasi zsírt
A cukorfogyasztás csökkentése és napi fél csésze rostban gazdag étel elfogyasztása csökkenti a hasi zsír és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Egy tanulmány szerint a napi körülbelül 47 gramm cukorbevitel csökkentése – ami egy doboz üdítőnek felel meg – átlagosan 33 százalékkal csökkenti az inzulinelválasztást.
A rostbevitel napi 5 grammal való növelése – ez a mennyiség fél csésze babban van – a hasi zsír 10 százalékos csökkenését eredményezi.
A zsigeri zsír a hasi területen és a belső szervekben tárolt testzsír egy fajtája. Ez a zsírtípus okozza a hasi elhízást, és számos egészségügyi problémával is összefüggésbe hozható, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és a rák.
Dr. Emily Ventura és munkatársai 16 hetes vizsgálatot végeztek túlsúlyos latin-amerikai fiatalokon, akik 12 és 19 év közöttiek voltak.
Azt vizsgálták, hogy a rostfogyasztás növelése és a cukorbevitel csökkentése hatással van-e a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezőire.
A tanulmány szerzői azt írták:
A zsigeri zsír csökkenése a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenését jelzi, tekintve, hogy a teljes testzsírnál nagyobb mértékben a zsigeri zsír [a belső szerveket körülvevő zsír] negatívan kapcsolódik az inzulinérzékenységhez. Azoknál, akik növelték a rostbevitelt, jelentősen csökkent a testtömegindex (-2 százalék vs. 2 százalék) és a zsigeri zsírszövet (-10 százalék vs. nem változott) azokhoz képest, akik csökkentették a rostbevitelt.
A túlsúly vagy az elhízás komoly probléma, ami világszerte érinti a felnőtteket és a gyermekeket egyaránt.
Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint 2016-ban több mint 1,9 milliárd felnőtt volt túlsúlyos és több mint 650 millió felnőtt küzdött az elhízással.
Nyitókép: Shutterstock
Forrás: PsyBlog