Női has, rajta mérőszalag

Fél csésze ebből az ételből csökkenti a hasi zsírt

10 százalékkal is csökkenthetjük a hasi zsírt.


Ha körülbelül egy doboz üdítővel csökkentjük a cukorfogyasztást, és napi egy fél csésze rostban gazdag élelmiszert adunk hozzá, csökken a hasi zsír és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

Egy tanulmány szerint a napi körülbelül 47 gramm cukorbevitel csökkentése – ez egy doboz üdítőnek felel meg –átlagosan 33 százalékkal csökkenti az inzulinelválasztást. Emellett a rostbevitel napi 5 grammal való növelése – fél csésze bab – a hasi zsír 10 százalékos csökkenését eredményezi.

A zsigeri zsír a hasi területen és a belső szervekben tárolt testzsír. Ez a zsírtípus okozza a hasi elhízást, és számos egészségügyi problémával is összefüggésbe hozható, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és a rák.

Dr. Emily Ventura és munkatársai 16 hetes vizsgálatot végeztek 12 és 19 év közöttim túlsúlyos latin-amerikai serdülőkön, azt vizsgálva, hogy a rostfogyasztás növelése és a cukorbevitel csökkentése hatással van-e a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezőire.

„A zsigeri zsír csökkenése a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenését jelzi, tekintve, hogy a teljes testzsírnál nagyobb mértékben a zsigeri zsír [a belső szerveket körülvevő zsír] negatívan kapcsolódik az inzulinérzékenységhez. Azoknál, akik növelték a rostbevitelt, jelentősen csökkent a testtömegindex (-2 százalék vs. 2 százalék) és a zsigeri zsírszövet (-10 százalék vs. nem változott) azokhoz képest, akik csökkentették a rostbevitelt”

– írták a tanulmány szerzői.

A túlsúly vagy az elhízás a felnőtteket és a gyermekeket világszerte érintő komoly probléma. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint 2016-ban több mint 1,9 milliárd felnőtt volt túlsúlyos és több mint 650 millió felnőtt elhízott.

A tanulmány szerzői azt írják, eredményeik arra utalnak, hogy a cukor- és rostbevitelben bekövetkező változások eléréséhez nem feltétlenül szükségesek intenzív beavatkozások. Ennek megfelelően az alapellátásban vagy közösségi környezetben adott táplálkozási tanácsadás elegendő lehet ahhoz, hogy egyes egyéneknél elősegítse a javasolt étrendi változásokat.

Ezenkívül a hozzáadott cukorbevitel csökkentését és a rostbevitel növelését elősegítő intézkedések hatékony közegészségügyi stratégiák lehetnek a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére ebben a magas kockázatú populációban.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock