Edzőruhában nyújtó nő

Hatásosabb lesz az edzés, ha ezeket a szavakat mondod közben

Izgalmas felfedezést tettek a tudósok.


Richard Stephens és az angliai Keele University munkatársai 2017-ben megállapították, hogy a káromkodás segít a fájdalomcsillapításban. Hogy teszteljék hipotézisüket, miszerint a vulgáris szavak tényleges fizikai előnyöket jelenthetnek edzés közben, a kutatók összegyűjtöttek egy maroknyi résztvevőt, akik két különböző gyakorlaton vettek részt, miközben vagy a kedvenc trágárságukat, vagy egy semleges szót ismételgettek.

Az első körben 29 ember kerékpározott egy rövid, de intenzív edzésen, és a kutatók felfedezték, hogy azok, akik káromkodtak, erősebbek voltak, mint azok, akik egy nem káromkodó szót mondtak.

„Az erő egyik mérőszámán az első öt másodpercben négy százalékos volt a növekedés a káromkodó és a nem káromkodó csoportban, majd a teljes 30 másodperc alatt körülbelül két százalékos volt a növekedés”

– mondta Stephens.

A második gyakorlatban 52 ember kézszorítás próbát végzett, és kiderült, hogy azok, akik többször káromkodtak, körülbelül nyolc százalékkal erősebb fogást mutattak azokhoz képest, akik nem káromkodtak.

„Ez még mindig a teljesítményt méri, de nem olyan szélsőséges. A fogási feladatban körülbelül nyolc százalékkal erősebb fogást produkáltak a káromkodók a nem káromkodókkal szemben”

– magyarázza Stephens.

Hozzátette, azért végezték el ezt a vizsgálatot, mert számítottak erre az „üss vagy fuss” reakcióra.

„De az adataink egyáltalán nem ezt támasztják alá. Tehát nem igazán tudjuk [mit okoz a káromkodás]. Lehet, hogy köze van a fájdalomtűréshez. Ha megnézzük a fájdalommal kapcsolatos szakirodalmat, sokféle stratégiát alkalmazhatnak az emberek a fájdalomérzet csökkentésére. Még az is csökkentheti a fájdalmat, ha valakit elterelünk – ha a fájdalom enyhülne, akkor ez lehetővé tenné, hogy jobban teljesítsen.”

Stephens szerint azonban azt is mérlegelték, hogy lehet-e az, amit a pszichológusok általánosított gátlásnak neveznek.

„Más szóval, amikor az ember káromkodik, egyszerűen nem törődik annyira. Egyszerűen nem vagy annyira öntudatos. Lehet, hogy ez az oka. Ez azért lenne érdekes, mert ez azt sugallná, hogy a káromkodás a fizikai feladatokon túl is segíthet.”

(Yourtango)

Nyitókép: Unsplash