Orrát nyomkodó nő a tükör előtt

Így távolítsd el a mitesszereket biztonságosan

Szinte mindenki küzd mitesszerekkel. Akár a T-zónában, akár az orr körül jelenik meg néhány, bosszantó problémáról van szó. Azonban bármennyire is csábító a gondolat, hogy kinyomogassuk őket, tudjuk, hogy nem ajánlott. Ha már mindenképp házilag szeretnénk orvosolni a problémát, az alábbi módszerekkel tegyük.


A mitesszer faggyúval, elhalt bőrrel és baktériumokkal eltömődött pórus vagy szőrtüsző, amely ki van téve a levegőnek, ami oxidálja a csapdába esett olajat és az elhalt hámsejteket, és az eltömődött pórusnak sötétbarna vagy fekete színt ad.

Az jelentősen különbözik a pattanások más típusaitól, például a fehérfejűektől (amelyek zárt komedók) és a gyulladásos pattanásoktól (például a cisztás kiütésektől).

Bár a mitesszerek kinyomása csábító lehet, a bőrgyógyászok és kozmetikusok szerint nem ajánlatos, mert csak ronthat a mitesszereken, nem beszélve a fájdalomról, hegesedésről és további irritációról. Ha egyáltalán nem tudunk ellenállni a késztetésnek, akkor tiszta ujjainkat egy zsebkendőbe csavarva végezzük a műveletet.

Megelőzés

A mitesszereket az eltömődött pórusok okozzák, ezért a megelőzés lényege, hogy a pórusokat szabadon tartsuk. Ennek érdekében a legegyszerűbb, amit tehetünk, hogy tisztán tartjuk a bőrünket. Naponta kétszer mossuk meg az arcunkat, valamint a túlzott izzadás után. Ez megakadályozza, hogy mind az olajok, mind az elhalt sejtek felhalmozódjanak a szőrtüszőkben. Az arcmosás során használhatjuk a szokásos tisztítónkat vagy olyat, amely hámlasztó összetevőt, például szalicilsavat tartalmaz.

Emellett fontos a rendszeresen, heti kétszer-háromszor alkalamzott hámlasztás is. Érdemes kémiai hámlasztót, például retinoidokat, glikolsavat és szalicilsavat alkalmazni. Ezek kíméletesebbek, mint a fizikai hámlasztók, például a bőrradírok, így biztos nem károsítjuk a bőrünket.

Ha ez sem elég hatásos, bevethetjük a pórustapaszokat is, de csak havonta egyszer vagy kétszer. Ezek koptató hatásúak lehetnek a bőrre (a mitesszerek megtapadása és eltávolítása mellett a bőrsejtek egy részét is eltávolítják), így a túlzott használat irritációt okozhat.

Bár remek gyors megoldást jelentenek, ha nem alkalmazzuk a fent említett megelőzési tervet a pórusok tisztán tartására, a mitesszerek végül újra visszatérnek, miután eltávolítottuk őket.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock