Csókolózó pár

A 6 másodperces csókrituálé, amit minden házaspárnak ismernie kell

A párkapcsolat-kutatók a hat másodperces csókot ajánlják egyszerű párkapcsolat-erősítő gyakorlatként, mely fokozhatja a partnerek közötti bizalmat és megbecsülést.


John és Julie Gottman párkapcsolat terapeuták és kutatók szerint még egy rövid csók is csodákat tehet a kapcsolat egészségével. A főként a kutatásaik alapján létrehozott Gottman-módszerről ismert kutatók cselekvésalapú megközelítésük részeként egyperces, a kapcsolatot erősítő gyakorlatokat kínálnak, hogy megmutassák, hogy a kis, de következetes erőfeszítések óriási különbséget jelenthetnek egy kapcsolat egészségében.

Bár a hat másodperces csók alig néhány pillanatnyi időt vesz igénybe, ugyanolyan előnyökkel jár, mondják.

Gottmanék szerint egy hat másodperces csók tökéletes idő arra, hogy a partnerrel való kapcsolat romantikus pillanatát megteremtsük. A csók stílusa, hogy nyelvvel vagy nyelv nélkül, nem számít, amíg mindkét partnert a jelen pillanatba hozza.

Mindennapi életünk nagy részét azzal töltjük, hogy rohanva teljesítjük az olyan kötelezettségeinket, mint a munka és a családi gondoskodás, és gyakran elfelejtünk jelen lenni a romantikus partnerünkkel, mondja John Gottman.

Amikor tehát egy intimitást fokozó rituálét, például egy hat másodperces csókot iktatunk be a partnerünkkel való interakcióinkba, azzal azt mutatjuk, hogy támogatni, megérteni és kötődni akarjuk őt, ezzel pedig bizalmat építünk egymás között.

A hat másodperces csók előnyei messzemenőek – írja Kari Rusnak terapeuta a Gottman Intézet honlapján. Olyan dolgok tartoznak közéjük, mint az egymás iránti szeretet és csodálat fokozása, a stressz csökkentése és a partner iránti megbecsülés megerősítése.

Gottmanék szerint úgy is gondolhatunk erre a hosszan tartó csókra, mint egy „átmeneti oázisra” a produktivitástól, amely segít átváltani a relaxációs és minőségi időtöltési módba a szerelmünkkel.

A csókot akkor ejthetjük meg, amikor az a legjobban beleillik a napirendünkbe, de ha ezt az elválásunk előtt vagy az újratalálkozáskor tesszük meg, az különösen hatékony lehet abban, hogy mindkettőnket visszavezessük a négyszemközti kapcsolati módba.

Gottman kutatásai alapján a legboldogabb párok hetente átlagosan hat órát töltenek egymásra koncentrálva. Ezeket az órákat olyan dolgokkal tölthetik, mint a randevú, a kapcsolatellenőrzés és egy hosszú, romantikus csók.

(Insider)

Nyitókép: Unsplash