csókolózó pár

Itt ölelkeznek és csókolóznak a legtöbbet az emberek a világon

A gyengéd érintések fontos részei a romantikus kapcsolatoknak, de az emberek nagyon különböznek abban, hogy milyen mértékben élnek ezekkel.

Egy új tanulmány − amely a Scientific Reports című folyóiratban jelent meg − az érintés és a szerelem közötti kapcsolat megértésére összpontosított a különböző országokban. Bár feltételezhetjük, hogy azok az emberek, akik jobban szeretik a partnerüket, többet is érintkeznek, a kulturális tényezők erősen befolyásolhatják ezt az összefüggést, ami rendkívül fontossá teszi az ilyen jellegű pszichológiai kutatásokat, ahogy azt a Psychology Today is írja.

A tanulmányban az Agnieszka Sorokowska tudós által vezetett kutatócsoport két különböző kísérletet végzett. Az első kísérletben 37 különböző országból származó 7 681 önkéntes adatait elemezték, akik önkéntes párkapcsolatban éltek. Kitöltöttek egy kérdőívet arról, hogy mennyire szeretik a párjukat, és egy második kérdőívet arról, hogy milyen szerepet játszik az érintés a kapcsolatukban. Az önkénteseknek ebben a kérdőívben simogatásról, csókról és ölelésről készült képeket mutattak.

A résztvevőknek jelezniük kellett, hogy az előző héten végezték-e ezeket a viselkedésformákat a partnerükkel. Minden önkéntes kapott egy százalékos értéket 0 százalék (a négy viselkedés közül egyik sem), 25 százalék (a négy viselkedés közül egy), 50 százalék (a négy viselkedés közül kettő), 75 százalék (a négy viselkedés közül három) és 100 százalék (mind a négy viselkedés) között. A tudósok egy ország összes résztvevőjének átlagértékét kiszámítva meg tudták határozni, hogy mely országokban mutatták az emberek a legtöbb és a legkevesebb szeretetteljes érintést partnerük felé.

cs\u00f3kol\u00f3z\u00f3 p\u00e1r az es\u0151s utc\u00e1n

Fotó: unsplash

Az első helyen Ausztria állt (97,3), majd Németország (96,8) és Kuba (95,8) következett. Az Egyesült Államok 91,3 ponton állt. A legkevésbé gyengéd érintést partnerük felé a kínai (52,8), a holland (57,5) és az ukrán (58,6) önkéntesek mutatták. A tudósok azt is megvizsgálták, hogy a szeretetteljes érintés mennyisége összefüggésben van-e azzal, hogy mennyire szereti az adott ember a másikat. Ebben egyértelmű összefüggést találtak: azok az emberek, akik szerették a partnerüket, többféle szeretetteljes érintést is mutattak a partnerük felé.

A tanulmány második kísérletében a tudósok részletesebben vizsgálták a szeretet és az érintés közötti összefüggést. A vizsgálatnak ebben a részében 199 lengyelországi önkéntes töltött ki egy részletesebb kérdőívet a romantikus kapcsolataikban történő érintésekről, az úgynevezett Affektív érintés felmérést. Itt az önkénteseket arról is kérdezték, hogy a kísérletet megelőző héten hányszor érintették meg partnerüket.

A résztvevők átlagosan óránként 3,36 alkalommal érintették meg partnerüket. Az ölelésnél az átlag 0,61 volt óránként, a simogatásnál 0,67, a csóknál 1,08, az ölelésnél pedig 0,89. Az első kísérlethez hasonlóan az érintés és a szerelem erős statisztikai összefüggést mutatott. Azok az emberek, akik jobban szerették a partnerüket, többet is érintették meg őket.

Nyitókép: unsplash