humusz

Egyszerű és mennyei: így készítsd el világ legjobb házi humuszát

Ha még nem próbáltad meg ezt a mediterrán krémet otthon elkészíteni, akkor feltétlenül ki kell próbálnod ezt a receptet. Ez a verzió krémes, világos és tökéletes a szeletelt uborkák, paprikák, répa rudak és pitadarabok mártogatásához. Mindössze egy maréknyi összetevőre, egy konyhai robotgépre és egy kis időre van szükséged. Láss hozzá!


Hozzávalók 3 főre:


  • 170 g szárított csicseriborsó
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6 evőkanál friss citromlé
  • kóser só
  • 3/4 teáskanál őrölt kömény
  • 210 g tahini

Elkészítési idő: 9 óra 15 perc

​Elkészítés

1. lépés

Tedd a szárított csicseriborsót és a szódabikarbónát egy 4 literes lábasba; adj hozzá annyi hideg vizet, hogy 5 centivel ellepje. Hagyd állni szobahőmérsékleten egy éjszakán át.

2. lépés

Csöpögtesd le (ne öblítsük le), és tedd vissza a fazékba annyi hideg vízzel együtt, hogy 5 centivel ellepje. Forrald fel magas fokozaton. Csökkentsd a hőfokot közepesre; főzd 1 órán át, vagy amíg a csicseriborsó héja megpuhul.

humusz szeletelt z\u00f6lds\u00e9gekkel \u00e9s keksszel

Fotó: Shutterstock

3. lépés

A fokhagymát, a citromlevet, 3/4 teáskanál sót és az őrölt köményt pépesítsd apróra a konyhai robotgépben vagy turmixgépben. Add hozzá a tahinit és 1/3 csésze vizet; pépesítsd simára.

4. lépés

Szűrd le a főtt csicseriborsót, és add hozzá a tahini keverékhez; dolgozd simára, időnként megállítva és megkeverve. Tárold légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben legfeljebb 2 hétig.

​Ízesítés

Kardamom-gyömbér: Feldolgozás után keverj bele 1 evőkanál reszelt, hámozott friss gyömbért és 1/2 teáskanál őrölt kardamomot.

Pörkölt bors és menta: Vágd finomra a csomagolt friss mentát és a sült pirospaprikát 2 evőkanál kapribogyóval együtt; keverd a humuszba.

Fűszeres koriander: Keverj 1 csésze csomagolt friss koriandert (apróra vágva) és 1/4 csésze Srirachát a humuszba.

Nyitókép: Shutterstock