Egyszerű és mennyei: így készítsd el világ legjobb házi humuszát
Ha még nem próbáltad meg ezt a mediterrán krémet otthon elkészíteni, akkor feltétlenül ki kell próbálnod ezt a receptet. Ez a verzió krémes, világos és tökéletes a szeletelt uborkák, paprikák, répa rudak és pitadarabok mártogatásához. Mindössze egy maréknyi összetevőre, egy konyhai robotgépre és egy kis időre van szükséged. Láss hozzá!
Hozzávalók 3 főre:
- 170 g szárított csicseriborsó
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 4 gerezd fokhagyma
- 6 evőkanál friss citromlé
- kóser só
- 3/4 teáskanál őrölt kömény
- 210 g tahini
Elkészítési idő: 9 óra 15 perc
Elkészítés
1. lépés
Tedd a szárított csicseriborsót és a szódabikarbónát egy 4 literes lábasba; adj hozzá annyi hideg vizet, hogy 5 centivel ellepje. Hagyd állni szobahőmérsékleten egy éjszakán át.
2. lépés
Csöpögtesd le (ne öblítsük le), és tedd vissza a fazékba annyi hideg vízzel együtt, hogy 5 centivel ellepje. Forrald fel magas fokozaton. Csökkentsd a hőfokot közepesre; főzd 1 órán át, vagy amíg a csicseriborsó héja megpuhul.
Fotó: Shutterstock
3. lépés
A fokhagymát, a citromlevet, 3/4 teáskanál sót és az őrölt köményt pépesítsd apróra a konyhai robotgépben vagy turmixgépben. Add hozzá a tahinit és 1/3 csésze vizet; pépesítsd simára.
4. lépés
Szűrd le a főtt csicseriborsót, és add hozzá a tahini keverékhez; dolgozd simára, időnként megállítva és megkeverve. Tárold légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben legfeljebb 2 hétig.
Ízesítés
Kardamom-gyömbér: Feldolgozás után keverj bele 1 evőkanál reszelt, hámozott friss gyömbért és 1/2 teáskanál őrölt kardamomot.
Pörkölt bors és menta: Vágd finomra a csomagolt friss mentát és a sült pirospaprikát 2 evőkanál kapribogyóval együtt; keverd a humuszba.
Fűszeres koriander: Keverj 1 csésze csomagolt friss koriandert (apróra vágva) és 1/4 csésze Srirachát a humuszba.
Nyitókép: Shutterstock