légy

A közönséges házilégy veszélyesebb lehet ránk, mint azt gondoltuk

Komoly okunk van az aggodalomra?


Ha egy betegséget terjesztő rovarra gondolunk, sokal inkább egy vérszívó szúnyogot vagy kullancsot képzel el az ember. A legújabb eredmények azonban azt sugallják, hogy egy közönséges házilégy (Musca domestica) nagyobb veszélyt jelenthet az emberi egészségre, mint azt gondolnánk.

A házi legyek bélrendszerében található Malpighi-edény az emésztés előtt raktározza a táplálékot. Azonban remek búvóhelyet biztosít a mikrobák és a paraziták számára.

Amikor egy légy az ételedre száll, a jó eséllyel „kihányja" a Malpighi-edény tartalmának egy részét és néhány emésztőenzimet. Fogak nélkül a légy így bontja le az ételt, hogy azt a szalmaszálszerű száján keresztül felszippanthassa. Az enzimek kiköpése mellett lehetséges, hogy olyan vírusokat és baktériumokat is ürít, amelyeket korábban más táplálékforrásból, például sebből, nyálból, nyálkából vagy ürülékből vett fel.

A legyek eddig figyelmen kívül hagyott ürítéséről szóló áttekintést eredetileg a koronavírus-világjárvány kitörése indította el, amikor John Stoffolano entomológus elolvasta az Animal Infections and the Next Human Pandemic című könyvet.

Ahogy Stoffolano lapozgatta a könyvet, rájött, hogy a házilegyeket, mint betegségátvivőket nagyrészt figyelmen kívül hagyták.

Az 1960-as évekbeli végzős hallgató korom óta foglalkozom a házilegyekkel. Nagyrészt figyelmen kívül hagyták őket. A vérszívó legyek kerültek reflektorfénybe, de figyelmet kellene fordítanunk azokra, amelyek köztünk élnek, és kórokozókat bocsátanak ki

– nyilatkozta Stoffolano, a Massachusetts Amherst-i Egyetem munkatársa.

Mivel a legyek közel kerülnek fertőző dolgokhoz, például az állattetemekhez és azok ürülékéhez, valószínűleg egyik állatról a másikra terjesztik a kórokozókat, miközben körülöttük zümmögnek. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint több mint 200 különböző kórokozót találtak kifejlett házi legyekben, köztük egyes baktériumokat, vírusokat, férgeket és gombákat.

2020-ban a kutatók laboratóriumi kísérletek során kimutatták, hogy a házi legyek akár a SARS-CoV-2-t is hordozhatják, mechanikusan, lábukon, szárnyaikon vagy szájszervükön átvihetik az élő vírust új gazdatestekbe. De nem csak a mechanikus átvitel miatt kell aggódnunk. Az 1990-es években egy tanulmány megállapította, hogy az Escherichia coli baktériumok képesek elszaporodni a házi legyek szájszerveiben.

Egy 2021-ben végzett tanulmány szerint pedig Chlamydia tachomatisszal fertőzött házi legyek 24 órán át képesek életben tartani a kórokozót a Malpighi-edényben, ez pedig bőven elég idő ahhoz, hogy elrepüljenek és új gazdatestre adják át.

Egy másik kutatás viszont úgy véli, a kórokozók legalább 4 napig képesek a Malpighi-edényben maradni.

Miközben a tudósok folytatják munkájukat, hogy megértsék ezeket a teremtményeket, ne feledjük, hogy a kockázat alacsony, ha az élelmiszereket nem hagyjuk túl sokáig kint.

Bár kevés kétség merül fel afelől, hogy a legyek baktériumokat, vírusokat és parazitákat vihetnek a hulladékból az ételeinkbe, egyetlen érintés nem valószínű, hogy egy átlagos egészséges embernél betegséghez vezető láncreakciót indítana el

– nyilatkozta Cameron Webb, a Sydney Egyetem entomológusa.

(Science Alert)

Nyitókép: Unsplash