Bulizó fiatal nők

Miért fontos a hedonizmus a boldogság szempontjából?

Egy tanulmány szerint a rövid távú örömöknek való engedés ugyanolyan fontos a boldogsághoz, mint az önuralom.

Míg az önkontrollt gyakran ajánlják a boldogsághoz vezető legjobb útként, a pillanatnyi élvezetek hosszú távon boldogsághoz vezetnek, valamint csökkentik a depresszió és a szorongás kialakulásának esélyét.

Az olyan célok, mint az idegen nyelv tanulása vagy a fittség, kifizetődőek lehetnek, de néha szükségünk van a szórakozásra.

Azok az emberek, akik nehezen élvezik a hedonista örömöket, mert azon gondolkodnak, hogy mit kellene helyette csinálniuk, lemaradnak.

Az új tanulmány az önkontrollra helyezett hangsúlyra reagál, derül ki a PsyBlog cikkéből. A magasabb önkontrollt mindenféle pozitív eredménnyel hozták összefüggésbe, a boldogsággal együtt. Dr. Katharina Bernecker, a tanulmány első szerzője elmondása szerint itt az ideje újragondolni a dolgokat.

„Természetesen az önkontroll fontos, de az önszabályozással kapcsolatos kutatásoknak ugyanolyan nagy figyelmet kellene fordítaniuk a hedonizmusra, vagyis a rövid távú élvezetekre”

– fogalmazott.

A tanulmányhoz a kutatók kifejlesztettek egy kérdőívet, amelynek célja az emberek hedonizmusra való képességének tesztelése volt. Azok az emberek, akik jól tudják magukat a pillanatban élvezni, hajlamosak egyetérteni az olyan állításokkal, mint például:

„Gyakran azt teszem, amihez kedvem van.”
„Tudom követni a vágyaimat itt és most.”

Az olyan állításokkal, mint: Az emberek, akik nem élvezik magukat, egyetértenek:

„A munkámmal kapcsolatos gondolatok néha megakadályoznak abban, hogy élvezzem a kellemes tevékenységeket és pillanatokat.”
Gyakran gondolok a kötelességeimre, még akkor is, amikor egy jó pillanatot élvezek.

Azok, akik nem tudják kiélvezni a pillanatot, hajlamosak arra, hogy zavaró gondolatokkal tereljék el a figyelmüket arról, hogy mit kellene helyette csinálniuk.

„Például, amikor a kanapén fekszünk, folyamatosan arra a sportra gondolhatunk, amit nem csinálunk. Ezek az egymásnak ellentmondó hosszú távú célokkal kapcsolatos gondolatok aláássák a pihenés azonnali szükségletét”

– mondta Dr Daniela Becker, a tanulmány társszerzője.

Az eredmények azt mutatták, hogy egyesek nehezen engednek a rövid távú örömöknek, és nagyobb valószínűséggel szenvednek depresszióban és szorongásban is.

Mindez nem jelenti azt, hogy a hedonizmusnak kellene az élet egyetlen céljának lennie – mutat rá Bernecker.

„A hedonista és a hosszú távú célok követése nem kell, hogy ellentétben álljon egymással. Kutatásaink azt mutatják, hogy mindkettő fontos, és kiegészíthetik egymást a jólét és a jó egészség elérésében. Fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt a mindennapi életben.”

Kemény munka lehet azonban, hogy az ember jól érezze magát – teszi hozzá.

„Mindig úgy gondolták, hogy a hedonizmus, szemben az önuralommal, a könnyebb megoldás. De a hedonista választás valódi élvezete valójában nem mindenkinek ilyen egyszerű, mert ezek a zavaró gondolatok elvonják a figyelmünket.”

Az egyik megoldás azok számára, akik nehezen tudják élvezni magukat, az, hogy meghatározott időpontokat különítenek el az élvezetekre. Így az élvezet az egyetlen célja ennek az időszaknak, ami remélhetőleg csökkenti a más, érdemesebb tevékenységekkel kapcsolatos tolakodó gondolatokat.

Nyitókép: Shutterstock