Mosolygó nőt érő vízsugár

4 archidratálási mítosz, amiket jobb, ha azonnal elfelejtünk

A bőr helyes ápolásával kapcsolatban még mindig sok a téves információ, főleg, ha a hidratálásról van szó. Ilyen például az alábbi 4 mítosz, amitől gyorsan búcsút kellene venni.


1. hidratálási mítosz: A hámlasztás szárazabb bőrhöz vezet

A hámlasztásról sokan azt gondolják, hogy szárazabbá teszi a bőrt, és ha részben így is van, nem minden hámlasztótípusnál. Ha érdes a bőrünk és elhalt hámsejtek halmozódnak fel, akkor sokat segíthet a hámlasztás, mivel eltávolítja a régi hámsejteket, amelyek megakadályozzák, hogy a hidratáló összetevők mélyen behatoljanak a bőrbe.

Érdemes egy gyengéd alfa-hidroxisavat, például tejsavat vagy mandulasavat beiktatni a bőrápolási rutinunkba, mely segítségével a szérum és a hidratáló krém mélyebbre hatol a bőrbe, és megadja a vágyott ragyogást.

Hidratálás 2. mítosz: A slugging minden bőrtípus számára kötelező

A koreaiak által népszerűvé tett új arcápolási trend, a slugging kifejezés az angol slug (meztelencsiga) szóból ered, lényege pedig az arcbőr vazelinnal vagy bármilyen okkluzív anyaggal való, vastag réteget képző bekenése, hogy az egy meztelencsiga nyálkás bevonatához hasonlítson. Állítólag ez a módszer képes éjszakára bezárni a nedvességet a bőrbe.

A slugging segíthet a rendkívül száraz, ekcémára hajlamos bőrűeknek talán segíthet, de nem minden bőrtípusra, főleg nem a zsíros, aknés bőrre alkalmas. Egy ilyen vastag anyaggal történő bekenés eltömődésekhez és pattanásokra hajlamos bőrhöz vezethet. Az utóbbival küzdők számára a könnyű, nem komedogén, szkvalánt vagy poliglutaminsavat tartalmazó hidratáló krémek használata ajánlott.

Hidratálás 3. mítosz: Minél vastagabb a hidratáló krém, annál jobban hidratál

Többféle hidratáló krém létezik, a humektánsoktól kezdve a puhító hatásúakon át az okkluzívokig, melyek mind némileg eltérő hatással bírnak. Attól, mert egy termék sűrűbb, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a legjobban is hidratál. A humektánsok például, mint a hialuronsav, vizet adnak a felhámhoz, míg az okkluzív anyagok, mint a vazelin és a marula olaj, segítenek megakadályozni a vízveszteséget, védőfilmet képezve a bőrön. Az emolliensek viszont puhítják és kondicionálják a bőrt, ez teszi őket különösen hatékonnyá a száraz foltok és az olyan állapotok javításában, mint az ekcéma.

Hidratálás 4. mítosz: A hialuronsavat száraz bőrre kell felvinni

Többek között azért nem hidratál annyira a hialuronsavas szérum, mert sokan helytelenül alkalmazzák. A hialuronsavat mindig nedves bőrre kell felvinni, mivel egy erős nedvesítőszer, amely vizet von be a környezetből. Ha a bőr nem nedves, a hialuronsav vizet von el az alsóbb rétegeiből, amitől a bőr dehidratáltnak érezheti magát.

Nyitókép: Shutterstock