Mosolygó nő, szeme alatt krémmel

5 hidratáló összetevő, ha a bőröd fakónak és száraznak tűnik

Az egyre hidegebb, téli időjárás és a vele járó fűtésszezon, valamint az ünnepi szezon előtt fokozódó stressz kihathat bőrünk állapotára. Ha úgy érezzük, fakó és száraz a bőrünk, érdemes az alábbi öt legjobb hidratáló összetevőt beiktatni a napi bőrápolási rutinunkba.1. Hialuronsav

A hialuronsav vízalapú nedvesítőszer, amely súlyának több mint 1000-szeresét tudja megtartani vízben. Ez azt jelenti, hogy a bőr felszínéhez kötődik, és segít a környezetből vizet vonzani. Ezen képessége miatt elképesztően hatékony a bőr barrierjének hidratálásában, feltöltésében és az irritáció megakadályozásában.

Használjuk szérum formájában, melyet más szérumok előtt és a hidratáló krém felvitele előtt is rétegezhetünk, mivel nem lép reakcióba más összetevőkkel. A legfontosabb, hogy a hialuronsavat nedves bőrre vigyük fel, hogy meg tudja tartani a vizet.

2. Poliglutaminsav

Hasonló a hialuronsavhoz, de még több vizet képes megtartani, ráadásul minden bőrtípusnál működik, és nem irritálja a bőrt, ha más hatóanyagokkal, például retinollal vagy glikolsavval együtt használjuk.

A poliglutaminsavat nagyon hasonló módon használják, mint a hialuronsavat, így várhatóan a mindennapi szérumok és hidratáló krémek összetevőinek listáján is megtalálható lesz.

3. Ceramidok

A ceramid a bőr egyik természetes hidratáló tényezője, mivel már eleve jelen van a bőrünk barrierjében. Helyileg alkalmazva azonban ez a lipides lágyítószer segít hidratálni és erősíteni a bőr barrierjét, aminek számos előnye van: vízmegkötő képessége segít feltölteni a bőrt, csökkenti az irritációt, és késlelteti az öregedés első jeleit. A bőr megnyugtatását is elősegíti azáltal, hogy megakadályozza a transzepidermális vízveszteséget.

Mivel a ceramidok sok bőrjavító hatással rendelkeznek, számos bőrápolási termékben, például tisztító és hidratáló termékekben is megtalálhatók. Érdeme aktívabb összetevőkkel párosítani őket, például antioxidánsokkal és hámlasztó AHA-kkal és BHA-kkal, melyek segítik a ceramidok könnyebb felszívódását a bőrbe.

Olvasd el ezt is: Megváltozik a bőr a menopauza után?

4. Squalane

A zsíros, bőrhibákra hajlamos bőrtípusúak sokszor aggódnak, hogyan hidratálják a bőrüket úgy, hogy ne okozzanak még több eltömődést és zsírosodást. Nekik ajánlott növényi szkvalén (squalane) használata, mely egy könnyű, nem komedogén olaj, vagyis meg tud ülni a bőr felszínén, megkenve azt anélkül, hogy eltömítené a pórusokat. Mivel nagyon könnyű, a legtöbb bőrtípu számára megfelelő, és segíthet helyreállítani a bőr zsírosságát, ami egészséges ragyogást kölcsönöz az arcbőrnek anélkül, hogy fennállna a foltok súlyosbodásának veszélye.

Használjuk a szkvalént egy antioxidáns szérummal, például C-vitaminnal. Míg utóbbi segíthet megvédeni a bőrt a környezeti agresszoroktól és csökkenthet a sötét foltok megjelenését, addig a szkvalén könnyű és hosszan tartó hidratálást biztosít.

5. Niacinamid

A B3-vitamin néven is ismert, többfunkciós niacinamidnak, mely megtalálható a szérumokban, hidratálókrémekben és tonikokban, fontos szerepe van a bőr barrierjének helyreállításában, a túlzott olajtermelés csökkentésében és a gyulladások csillapításában, valamint a gyulladás utáni hiperpigmentációt is enyhíti.