Mobiltelefonját fertőtlenítő női kéz

5+1 higiéniai hiba, amiket valószínűleg te is elkövetsz

Mindannyian tudjuk, hogy a jó személyes higiénia megvéd minket a baktériumoktól és a betegségektől. Felnőttként eléggé beidegződtünk a személyes higiéniai szokásokba, ezért ritkán kérdőjelezzük meg ezeket a napi gyakorlatokat, ezért lehet, hogy sokkolóan hat, amikor megtudjuk, rosszul csináltunk bizonyos dolgokat. Íme 6 személyes higiéniai hiba, amit valószínűleg elkövetünk, és amit ki kellene javítanunk.

1. Nem használunk fogselymet minden nap

A fogselyem használata a szájhigiénia fontos része, de csak nagyon kevesen használnak fogselymet minden nap. Bár nem nyújt azonnali elégtételt, a fogselyem használata számos hosszú távú előnnyel jár. A lepedék vagy a ragacsos baktériumok mintegy 40%-át eltávolítja a fogakról, és megtisztítja a fogak közötti részt, ahová a fogkefe egyszerűen nem ér el.

Ha napokig vagy hetekig nem használunk fogselymet, a lepedék felhalmozódik, és savakat termel, ami szuvasodást okoz, és ínybetegségekhez, például ínygyulladáshoz vezet. Az Amerikai Fogászati Szövetség (ADA) szerint naponta legalább egyszer használjunk fogselymet. Ha nem szeretjük, használjunk más fogköztisztítót, amely ugyanazt a munkát végzi.

2. Nem tisztítjuk meg azokat a tárgyakat, amelyeket minden nap használunk

Mikor tisztítottuk meg utoljára a számítógép billentyűzetét, az egeret vagy mobiltelefonunkat? Bár ezek a tárgyak a felszínen tisztának tűnnek, előfordulhat, hogy baktériumok borítják őket, amelyek érintés útján kerülnek át.

Egy, az Arizonai Egyetem által végzett tanulmány kimutatta, hogy egy átlagos asztali számítógépen körülbelül 400-szor több baktérium található, mint egy átlagos WC-ülőkén. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy két halálos és gyógyszerrezisztens baktérium, az MRSA (methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus) és a VRE (vankomicin-rezisztens Enterococcus faecium) akár 24 órán keresztül is túlélhet egy billentyűzeten.

A legtöbb ilyen baktérium a szánkban, az orrjáratainkban és a bőrünkön található, és átvihetjük őket az általunk megérintett tárgyakra. Ezért kulcsfontosságú, hogy megtisztítsuk a mindennapi tárgyakat, például a billentyűzetet, az egeret, a távirányítót és az okostelefonokat, még akkor is, ha nem tűnnek piszkosnak.

3. Nem tisztítjuk a köldökünket

Amikor a személyi higiéniáról van szó, a köldök többnyire figyelmen kívül marad. Pedig, mint minden más testrésznek, ennek is szüksége van tisztításra. Valójában a kutatók 2368 különböző baktériumfajt találtak az emberek köldökében, és ezek közül 1458 valóban új lehet a tudomány számára.

A Belly Button Biodiversity projekt által végzett tanulmány szerint a legtöbb köldök körülbelül 67 különböző baktériumfajnak ad otthont, míg egyeseknél akár 107 különböző faj is előfordulhat. Ami még érdekesebb, hogy a vizsgálat egyik résztvevőjénél olyan baktériumot találtak, amelyet korábban kizárólag japán talajon találtak, ahol az illető még soha nem járt.

Ha nem teszünk erőfeszítést a köldökünk tisztítására, a szennyeződés és a kosz folyamatosan felhalmozódik a résekben, így tökéletes hely lesz a baktériumok számára a szaporodáshoz. A piszkos köldök számos problémához vezethet, mint például szag, élesztőgomba-fertőzés és a köldökben felhalmozódó faggyú és elhalt hámsejtek után kialakuló köldökkövek.

4. A fülek megszállott tisztítása vattapamacsokkal

Lehet, hogy azt hisszük, hogy jó munkát végzünk a fülünk tisztán tartásával, de valójában több kárt okozhatunk, mint gondolnánk. A fülek ugyanis öntisztítóak, és nem kell eltávolítani vagy megelőzni a fülzsír felhalmozódását.

A legtöbb esetben a fülzsír természetes módon vándorol a hallójárat mélyéről kifelé. Egyes embereknél azonban több fülzsír termelődik, mint másoknál, és az annál szárazabbá és keményebbé válhat, minél tovább marad a hallójáratban. Ezekben az esetekben előfordulhat, hogy a fülzsírt kézzel kell eltávolítani, de nem vattapamacsok használatával.

Valójában a vattapamacs vagy bármilyen más tárgy fülbe helyezése mélyebbre nyomhatja a fülzsírt a hallójáratba, ami megnehezíti a természetes távozását. Ha a fülzsírdarabok eltömítik a dobhártya melletti területet, az fájdalmas fülgyulladást okozhat. Fennáll a veszélye annak is, hogy megsérül a hallójárat és a dobhártya.

A fülzsír vagy cerumen valójában számos célt szolgál – természetes hidratáló szerként működik, csapdába ejti a port és a szennyeződéseket, felszívja a törmeléket és az elhalt hámsejteket, valamint megakadályozza, hogy a baktériumok és más organizmusok elérjék a belső fület. A fülzsír megléte nem jelenti azt, hogy rossz a higiéniánk, ezért nem kell megszállottan tisztítanunk a fülünket.

5. Kézszárítók használata a nyilvános mosdókban

Azt gondolhatjuk, hogy a kézszárítók környezetbarátabbak, mint a papírtörlő, de biztosan nem higiénikusabbak. A szakértők szerint a nyitott vécé lehúzásával a baktériumok és a mikroszkopikus méretű fekália darabok akár 4,5 méter magasra is felrepülhetnek a levegőbe. Ugyanezek a baktériumok és fekáliák a kézszárítókba is beszívódhatnak, és a szárítás során a kezünkre is átkerülnek. Kutatások azt is kimutatták, hogy a sugárhajtású légszárítók 190-szer több vírust szórnak szét, mint a papírtörölközők.

Ezért a szakértők mindig azt tanácsolják, hogy ne használjunk kézszárítókat. A papírtörülközők nemcsak gyorsabban szárítják meg a kezünket, hanem súrlódást is okoznak, ami eltávolítja a kezünkről a maradék baktériumokat. Ha nincs papírtörlő, hagyjuk, hogy a kezünk a levegőn száradjon meg.

6. Illatosított női higiéniai termékek használata

A nőknek már fiatal koruktól kezdve azt mondják, hogy a menstruációtól koszosak lesznek, ezért a legtöbb nő mindent megtesz azért, hogy a higiéniáját a hónap ezen napjaiban fenntartsa. Ez sokakat arra is késztetett, hogy kipróbáljanak olyan termékeket, mint az illatosított tamponok és betétek, amelyek segítenek elfedni a szagot.

A valóságban azonban az illatosított egészségügyi termékek többet ártanak, mint használnak. A szakértők szerint a hüvely öntisztuló, és nincs szükség parfümre, szappanra vagy bármilyen más termékre a tisztán tartásához. Sőt, az ezekben a termékekben használt vegyi anyagok tovább irritálhatják a különösen érzékeny területet. Megzavarhatják a természetes pH-szintet, és fertőzésekhez, kiütésekhez, gyulladáshoz és viszketéshez vezethetnek. Ezért az illatosított betétek és tamponok használata a higiénia érdekében teljesen felesleges.

(Unbeliavable Facts)

Nyitókép: Shutterstock