homoktovis bogyok es lekvar

A tél végére lemerült szervezet legnagyobb támogatója ez a gyümölcs

Nehezen indul a tavasz? A homoktövis felpörgeti a tél során lemerült szervezetünket, segít legyőzni és megelőzni a betegségeket. Mutatjuk, pontosan miért jó, és milyen formában érdemes fogyasztani. (x)

A homoktövis a Himalája hegyvidékéről származik, azonban ma már a legtöbb mérsékelt és szubtrópusi éghajlatú vidéken megterem. Mivel nincs nagy igénye a gondoskodásra, dísznövényként is alkalmazzák, de szerencsére egyre több gyümölcstermesztő ismeri fel a benne rejlő lehetőségeket, és ültet homoktövist a kertjébe. Igazi aranybányáról van szó, hiszen a termésének minden részéből egészséges készítmények nyerhetők ki.

Mire jó a homoktövis?

Szinte még felsorolni is nehéz a rengeteg kedvező tulajdonságát, de talán legismertebb az immunrendszert támogató képessége, mivel koncentrált formában rengeteg, a szervezetünknek nélkülözhetetlen anyagot tartalmaz. Ezekben a bogyókban találjuk a Magyarországon is megtermő gyümölcsök közül a legmagasabb C-vitaminkoncentrációt, például a citromban található mennyiség tízszeresét tartalmazza ugyanannyi súlyú homoktövis. Emellett magas flavonoid- és antioxidánstartalma is, ezek mind a sejtek öregedését lassítják, így fiatalítják, regenerálják a testünket. Az antioxidánsoknak a rák elleni védekezésben is fontos szerepük van, míg a flavonoidok inkább a szív- és érrendszeri problémák kivédésében segítenek.

Milyen formában fogyasszuk?

Ha a fenti előnyöket szeretnénk kihasználni, akkor elsősorban velő vagy lé formájában fogyasszuk a homoktövist. Jó tudni azonban, hogy a magjában és magában a gyümölcshúsban megtalálható olaj is kincset ér, antibakteriális hatása miatt torokgyulladás esetén sikerrel alkalmazható. A benne lévő sterol ugyanis fájdalomcsillapító, fertőtlenítő és gyulladásgátló tulajdonságairól ismert. Ha külsőleg alkalmazzuk, akkor pedig a sebgyógyulásban segít, illetve ekcémára, égési és fagyási sérülések kezelésére is kifejezetten ajánlott.

Honnan szerezzük be?

homoktovisvelo

Ínyenc Piactér

Szerencsére több hazai gazda is foglalkozik ennek a szupersztár gyümölcsnek a termesztésével és feldolgozásával, így könnyen hozzájuthatunk 100%-ig természetes, adalékmentes formában. Az Ínyenc Piactérről ráadásul könnyen meg is rendelhetjük online, és válogathatunk a különböző termelők árui közül. Rengeteg formában elérhető: velő, , szörp, lekvár, befőtt, őrlemény, olaj, gyümölcsszelet, italpor, de még bonbon is kapható belőle.

Nyitókép: Shutterstock